1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Lipanoch sa začína 1. etapa výstavby akvaparku

Aquapark 1Lipany – Slávnostným poklepaním základného kameňa sa dnes v Lipanoch, okres Sabinov, začala výstavba akvaparku, ktorý bude využívať vodu z geotermálneho vrtu. Investorom je spoločnosť Pharmacy plus, s. r. o., ktorá sa dohodla s mestom na dlhodobom prenájme pozemkov s predkupným právom i odbere vody.

Využitím vrtu sa mestská samospráva začala intenzívnejšie zaoberať v roku 2005. Odvtedy do zámeru investovala vyše 2,1 milióna eur. Za tieto peniaze odkúpila vrt, priľahlé pozemky a financovala prieskumy. V roku 2008 vypísala súťaž a o dva roky neskôr sa mesto dohodlo s terajším investorom.

"To, čo je pre nás najdôležitejšie, je ekonomický rozvoj. A keď sme zvažovali všetky pre a proti, zdá sa nám, že cestovný ruch je to prvé, čo najviac pomôže tomuto regiónu," povedal primátor Lipian Eduard Vokál.

Vzhľadom na to, že ide o jednu z najdôležitejších priorít, primátor predpokladá, že mesto bude musieť investovať nejaké zdroje do aktivít súvisiacich s týmto projektom. Očakáva výrazný prínos v oblasti turizmu, čo by malo vplyv na priamu zamestnanosť, ale aj na vytváranie sekundárnych pracovných miest.

"Spolupracujeme so susednými obcami a mestami, ako aj s partnermi z Poľska. Verím, že tento projekt bude prínosom," povedal Vokál. Priznáva, že najťažším obdobím bolo, keď čakali na výsledky prieskumu, či budú parametre geotermálnej vody také, aby sa dali ekonomicky zhodnotiť. Podľa primátora ide o druhý najhlbší vrt na Slovensku, ktorý siaha do hĺbky asi 3800 metrov, vyviera z neho voda s teplotou 90 stupňov Celzia.

Konateľ spoločnosti Pharmacy plus Karol Schneider spresnil, že práce by sa mali začať v priebehu novembra a v budúcom roku by chceli otvoriť prvé bazény pod holým nebom. Postupne v priebehu ďalších rokov by pribúdali objekty na využitie v zimnej sezóne.

"Uvažujeme o investičných nákladoch v 1. etape tri milióny eur. Zamestnanie by malo nájsť spočiatku asi 40 ľudí," povedal Schneider. Konkurencie podobných zariadení v oblasti Vysokých Tatier sa neobáva, myslí si, že skôr bude treba hľadať spoluprácu. Verí, že areál bude dostatočným lákadlom hlavne pre poľských turistov.

Po definitívnom dokončení areálu, ktorý vyrastie na svahoch za mestom Lipany smerom na obec Lúčka, budú vytvorené podmienky pre zimnú i letnú sezónu. Schneider uviedol, že kapacita areálu bude v letnej sezóne pripravená pre asi 3000 až 5000 ľudí, v zime to bude asi do 1000 návštevníkov.

14.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...