1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

V Česku klesla v júni stavebná výroba medziročne o 6,3 %

ceske-korunyPraha - Česká stavebná výroba klesla v júni medziročne o 6,3 %. Po očistení od sezónnych vplyvov bola medzimesačne nižšia o 0,2 %. Stavebné úrady síce vydali medziročne o 7,9 % stavebných povolení viac, ale ich orientačná hodnota klesla o 8,3 %. Medziročne kleslo aj budovanie a dokončovanie nových bytov. Začalo sa ich stavať o 4,3 % menej a do užívania ich bolo odovzdaných o 16,9 % menej. Uvádza to správa Českého štatistického úradu.

Dôvod poklesu vidí riaditeľka spoločnosti Next financie Markéta Šichtářová v tom, že štát nemá na financovanie infraštruktúry. Znižovať výdavky však musia aj firmy. A domácnosti sú mimoriadne slabé. Pretrváva vysoká nezamestnanosť a reálne mzdy rastú pomaly. Podľa riaditeľky investície do bývania ešte stále nie sú na predkrízovej úrovni.

Panuje strach zo zvyšovania dane z pridanej hodnoty na stavebné práce. Peniaze na veľké objekty nie sú, preto štatistika ukazuje pokles orientačnej hodnoty stavieb. S touto obavou a rýchlym začínaním malých stavieb potom súvisí rast počtu stavebných povolení a obľúbenosť drevostavieb, zdanlivo lacného, ale primeraného bývania.

Šichtářová upozorňuje, že v štatistických číslach sa skrýva nebezpečenstvo, ktoré sa môže prejaviť v roku 2012. Stavebníctvo pravidelne už niekoľko rokov v úsilí vyhnúť sa nepriaznivým dôsledkom daňových zmien robí predfakturácie ešte nevykonaných stavebných prác. Preto možno očakávať, že na domy a byty, na ktoré bolo teraz vydané povolenie, budú v decembri fakturované práce, ktoré sa však reálne vykonajú aj v prvej štvrtine budúceho roka.

Českému stavebníctvu sa stále nedarí nájsť cestu z krízy. Už teraz je jasné, že hospodársky rast v rok 2012 bude trochu slabší než v rok 2011. České stavebníctvo sa dostane na predkrízovú úroveň najskôr v roku 2013.

13.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...