1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tempo rastu stavebnej produkcie v eurozóne v júli prudko spomalilo

house construction1Luxemburg - Tempo rastu stavebnej produkcie v eurozóne v júli prudko spomalilo. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade.

Medzimesačne na sezónne upravenej báze sa stavebná produkcia zvýšila o 0,3 % po 0,9-% náraste v júni. V celej Európskej únii (EÚ) sa tempo rastu naopak mierne zrýchlilo na 0,7 % z 0,6 %.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška stavebná produkcia v júli klesla v eurozóne o 1,2 % (v júni -2,7 %) a v únii o 1,1 % (v júni -2,4 %).

Z krajín, pre ktoré má Eurostat údaje, medzimesačne sa stavebná produkcia zvýšila v 9 členských štátoch únie, klesla v štyroch a v Holandsku stagnovala. Najväčšie prírastky zaznamenali v Rumunsku (+8,6 %), Portugalsku (+5,1 %), Poľsku (+5 %) a Českej republike (+ 4,9 %). Najprudšie stavebná produkcia klesla vo Švédsku (-4,1 %), za ktorým nasledujú, Španielsko a Maďarsko (v oboch -1,6 %) a Slovinsko (-0,5 %). Na Slovensku stavebná produkcia v júli medzimesačne vzrástla o 0,8 %.

Produkcia v oblasti pozemných stavieb medzimesačne v júli vzrástla v eurozóne o 1,1 % a v EÚ o 1,3 % po +0,4 %, respektíve +0,2 % v júni. Produkcia v oblasti inžinierskych stavieb v eurozóne klesla o 0,2 % a v celej únii vzrástla o 0,5 % po +1 %, respektíve +1,2 % v júni.

Spomedzi krajín, pre ktoré má Eurostat údaje, medziročne stavebná produkcia vzrástla v 6 členských štátoch únie a klesla v ôsmich. Najprudší prepad zaznamenali Portugalsko (-16,3 %), Slovensko (-6,8 %) a Poľsko (-6,4 %) a najvyššie prírastky Rumunsko (+14,2 %), Španielsko (+2,9 %), Maďarsko a Británia (v oboch +2 %).

Produkcia v oblasti pozemných stavieb v júli medziročne klesla v eurozóne rovnako ako v EÚ o 1 % po -2,6 %, respektíve -2,3 % v júni. Produkcia v oblasti inžinierskych stavieb sa v eurozóne znížila o 2 % a v celej únii o 2,3 % po -3,3 %, respektíve -3,8 % v júni.

21.09.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...