1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavitelia nesúhlasia s povinnosťou stavať domy A0, je to však požiadavka EÚ

house construction1Bratislava – Iba 10 % odborníkov zo sveta projekcie a architektúry stavieb súhlasí s platnou legislatívou o navrhovaní domov s takmer nulovou potrebou energie. Vyplýva to z prieskumu Združenia výrobcov murovacích materiálov.

Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR však pre TASR potvrdilo, že zmenu legislatívy neplánuje, chce pokračovať aj v dotačnej schéme na stavbu rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Povinnosť, aby boli všetky nové budovy od roku 2021 konštruované v energetickej skupine A0 je požiadavkou Európskej únie a Slovensko sa na to pripravuje postupne od roku 2012, tvrdí ministerstvo.

Viac ako polovica (55 %) respondentov prieskumu nesúhlasí s povinnosťou stavať A0 domy a myslia si, že pre stavbu takéhoto domu by sa mal každý staviteľ rozhodnúť dobrovoľne, pričom toto rozhodnutie by podľa nich malo byť ocenené štátnou dotáciou. Zhruba 35 % odborníkov súhlasí s povinnosťou stavať takéto domy, ale iba v prípade, že zvýšenie nákladov by štát kompenzoval dotáciami. Prieskumu sa zúčastnilo 101 slovenských odborníkov, jeho realizácia prebiehala v máji tohto roka.

MDV SR spustilo dotácie na takéto domy ešte minulý rok a pre veľký záujem štartuje od 1. júla aj druhú výzvu. Dotáciu môžu záujemcovia získať v maximálnej výške 8000 eur. "Naše združenie pripravuje manuál, ktorý žiadateľom uľahčí proces a poskytne im praktické rady, ako majú žiadosť a jej prílohy správne vyzerať. Aj vďaka upozorneniam na najčastejšie chyby, ktoré sa podľa našich informácií najviac vyskytovali počas výzvy v roku 2019," avizuje predseda združenia Martin Mihál.  

Ako dodalo ministerstvo, opatrenia, ktoré robí v tejto oblasti, vedú k tomu, že všetci zúčastnení na príprave a realizácii takýchto budov, počnúc investorom, výrobcom stavebných výrobkov, projektantom alebo stavebnou firmou, sú v dostatočnom časovom predstihu informovaní o požiadavkách a pripravení na realizáciu budov s takmer nulovou potrebou energie. „Cieľom je zníženie spotreby energie na celoeurópskej úrovni, znižovanie náročnosti prevádzky budov, zlepšovanie kvality vnútorného prostredia a zdravia obyvateľstva, pretože v budovách trávime veľké množstvo času, a najmä ochrana životného prostredia,“ uzavrel rezort.

23.06.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...