1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebné výdavky v USA rástli v októbri slabšie, než sa očakávalo

Building in progressWashington - Stavebné výdavky v Spojených štátoch sa po septembrovom poklese vrátili k rastu, tempo rastu však zaostalo za očakávaniami. Poukázali na to údaje, ktoré v stredu  zverejnilo americké ministerstvo obchodu.

Výdavky v americkom stavebníctve vzrástli v októbri medzimesačne o 0,2 % po 0,1-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Septembrové údaje boli revidované smerom nahor, keď pôvodne bol za september stanovený pokles o 0,5 %. Októbrový rast bol zasa výrazne slabší, než predpokladali analytici, ktorí počítali s rastom výdavkov o 0,4 %.

Pod rast sa podpísali najmä verejné výdavky a v rámci nich výdavky na výstavbu diaľnic. Celkovo sa výdavky v rámci verejného sektora zvýšili o 1,8 %, pričom výdavky na výstavbu diaľnic o 2,4 %. Rástli aj výdavky na výstavbu v oblasti školstva, rast však dosiahol iba 0,2 %.

Naopak, výdavky v súkromnom sektore klesli o 0,2 %, pričom vývoj v tejto oblasti najviac ovplyvnili výdavky na rezidenčné projekty. Tie sa znížili o 0,5 %. Situáciu v súkromnom sektore čiastočne kompenzovali výdavky na nerezidenčné projekty, ktoré zaznamenali rast o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní výdavky v americkom stavebníctve vzrástli v októbri o 8,6 %. 

10.12.2021 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...