1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebná produkcia v EÚ sa vlani stabilizovala, na Slovensku klesala

building houses ConstructionBratislava - Vývoj výkonnosti slovenského stavebníctva zaostáva za priemerom Európskej únie (EÚ).

Kým v rámci prvých troch štvrťrokov 2011 došlo k medziročnému poklesu priemeru EÚ len v jednom z kvartálov, produkcia slovenských firiem klesala počas všetkých. Ukázali to údaje Eurostatu.

Za obdobie od januára do septembra 2011 dosiahol priemer krajín únie zhruba rovnaký výsledok ako v rovnakom období 2010, zatiaľ čo priemer produkcie slovenských stavebných firiem sa počas prvých troch štvrťrokov medziročne znížil o 3,23 %.

Podobná situácia nastala aj v októbri a novembri 2011. Priemer EÚ sa v týchto mesiacoch držal v porovnaní s rokom 2010 v kladných číslach. Údaje Eurostatu však za Slovensko ukazujú medziročný pokles o 1,2 % v októbri a o 1,7 % v novembri. Štatistiky za december Eurostat ešte nezverejnil.

"Spomedzi členských štátov, pre ktoré sú dostupné dáta za november, rástla stavebná produkcia v novembri v šiestich z nich a padla v ôsmich prípadoch," uviedol Eurostat. Najvyšší medziročný nárast bol počas jedenásteho vlaňajšieho mesiaca v Rumunsku. Stavebné firmy tu zvýšili produkciu takmer o 17 %. Ďalšie dvojciferné zvýšenia zaznamenali Poľsko s nárastom 14,7 % a Nemecko s 9,9 %.

Najväčší medziročný prepad stavebnej produkcie si za november pripísali Portugalsko s poklesom o 12,2 %, Bulharsko s 10,2 % a Slovinsko s 10 %.

21.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...