1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stavebná produkcia sa tento rok v SR zvýši len pri inžinierskych stavbách

Building in progressBratislava - Výhľad stavebnej produkcie v SR na rok 2012 nie je priaznivý. Pozitívne výsledky možno očakávať len v prípade inžinierskych stavieb, pričom pri ostatných segmentoch sa očakáva pokles. Vo svojom aprílovom bulletine o tom informovala Národná banka Slovenska (NBS).

"Súčasný ekonomický vývoj, ako aj potenciálna demografická situácia pravdepodobne znemožnia odrážanie sa stavebnej produkcie od dna a v roku 2012 môžu spôsobiť ďalší pokles celého odvetvia, ktorý môže byť prudší ako v roku 2011," uviedla banka. Ďalší vývoj bude podľa nej vplývať aj na tržby spoločností či reálne mzdy zamestnancov.

Svoje tvrdenia stavia NBS na prieskumoch medzi stavebnými podnikateľmi, ktorí hodnotia dopyt po svojich službách ako výrazne nedostatočný. Firmy popisovali v 1. štvrťroku doterajší trend produkcie ako klesajúci, pričom prevládali podniky, ktoré očakávajú skôr pokles stavebnej aktivity. "V aktuálnom prieskume odvetvia očakávajú respondenti v tomto roku pokles v priemere o 6,9 %," upozornila banka.

V rámci inžinierskych stavieb očakávajú podniky rast stavebnej aktivity. Stav zákaziek podnikov z tohto segmentu bol v súlade s hodnoteniami z prieskumov ku koncu roka 2011 medziročne vyšší o 8,9 %. Tieto skutočnosti by sa mali podľa NBS prejaviť aj vo zvýšenej stavebnej produkcii. "Keďže inžinierske stavby sú do veľkej miery ovplyvňované štátnymi zákazkami na výstavbu dopravnej infraštruktúry, ich vývoj bude závisieť od verejných výdavkov a čerpania zdrojov EÚ do tejto oblasti," konštatovala banka.

Pri výstavbe budov hlásia podniky naďalej pokles produkcie. Hodnotenie súčasného dopytu je po určitom zlepšení začiatkom roka 2011 opäť výrazne negatívne a nedosahuje ani zďaleka úrovne z obdobia stavebnej konjunktúry. V 1. tohtoročnom štvrťroku sa zhoršili aj očakávania stavebnej produkcie, čo znamená, že by mala mať skôr klesajúcu tendenciu.

O poklese výstavby v segmente bytových budov hovoria najmä ukazovatele počtu začatých bytov. Vo 4. štvrťroku 2011 ich počet klesol o 20 % medzikvartálne. "Na pozadí týchto ukazovateľov možno samozrejme hľadať nižšiu ziskovosť predaja obytných nehnuteľností z dôvodu výrazných cenových poklesov a príjmovej situácie obyvateľstva, ale v neposlednom rade je nutné sledovať aj demografickú situáciu," upozornila NBS.

Výhľad nebytových budov takisto nie je priaznivý. Za celý rok 2011 sa síce zvýšila celková plocha nebytových budov, na ktoré boli vydané stavebné povolenia, no vývoj v rámci druhej polovice roka už vykázal výrazný pokles. Podobnú situáciu vykresľujú aj stavebné zákazky v danom segmente, ktorých stav ku koncu roka 2011 medziročne klesol o 33 %.

27.04.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...