1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Španielska ekonomika rástla vo 4. kvartáli výraznejšie, než sa čakalo

spanish flagMadrid - Španielska ekonomika zaznamenala v poslednom kvartáli minulého roka výraznejší rast, než uvádzal predbežný odhad. Napriek tomu rast ekonomiky zaostal za vývojom v 3. štvrťroku. TASR o tom informuje na základe správ serverov RTTNews a tradingeconomics.

Ako uviedol španielsky štatistický úrad, hrubý domáci produkt (HDP) Španielska vzrástol vo 4. štvrťroku medzikvartálne o 2,2 %, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 2 %. Stále je to však slabšie tempo rastu než v 3. kvartáli, v ktorom španielska ekonomika vzrástla o 2,6 %.

Pod rast ekonomiky v poslednom štvrťroku sa veľkou mierou podpísal export, ktorý vzrástol o 7,2 %. Aj keď oproti vývoju v 3. štvrťroku sa jeho tempo spomalilo, stále bolo výraznejšie než rast dovozu, ktorý vo 4. štvrťroku dosiahol 4,5 %. Na druhej strane, ako výdavky domácností, tak vládne výdavky klesli, a to o 0,8 %, respektíve o 1,6 %.

V medziročnom porovnaní vzrástla španielska ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka o 5,5 %. V tomto prípade sa tempo rastu výrazne zrýchlilo, keď v 3. štvrťroku dosiahol medziročný rast 3,5 %. Aj v medziročnom porovnaní bolo tempo rastu revidované smerom nahor, keďže predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 5,2 %.

Za celý rok 2021 zaznamenala španielska ekonomika rast na úrovni 5,1 %. Aj tento údaj je lepší než predbežný odhad, ktorý hovoril o raste na úrovni 5 %, napriek tomu rast zaostal za vládnym cieľom. Ten bol stanovený na 6,5 %.

07.04.2022 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...