1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rast britského stavebného sektora sa spomalil na takmer ročné minimum

Building in progressLondýn - Britský stavebný sektor zaznamenal začiatkom roka prudké spomalenie rastu na takmer ročné minimum. Dôvodom je zvyšujúca sa neistota v súvislosti s odchodom Británie z Európskej únie (EÚ), ktorá výrazne zasiahla najmä oblasť komerčnej výstavby.

Index nákupných manažérov spoločnosti IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor dosiahol v januári 50,6 bodu oproti 52,8 bodu v decembri. Údaj je najhorší od marca minulého roka a výrazne pod odhadmi ekonómov. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladali index na úrovni 52,4 bodu.

Nepriaznivé údaje zverejnili IHS Markit a CIPS za všetky tri oblasti stavebníctva. Oblasti bytovej výstavby a inžinierskych stavieb síce rástli, ale výrazne slabším tempom než v decembri. Navyše oblasť komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory, klesla, a to prvýkrát od marca minulého roka, keď stavebníctvo v Británii ovplyvnilo mimoriadne nepriaznivé počasie.

Prijímanie zamestnancov stavebnými firmami v Británii dosiahlo v januári najnižšiu mieru od júla 2016, teda tesne po referende o odchode krajiny z EÚ. Optimizmus firiem totiž vzhľadom na najnovší vývoj okolo brexitu rýchlo klesá. Do plánovaného odchodu Británie z EÚ zostávajú necelé dva mesiace a britská vláda sa stále nedohodla s Bruselom na vzájomných vzťahoch po svojom odchode.

13.02.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...