1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Počas Svetového týždňa zelených budov prebehne viacero osvetových akcií

house workerBratislava - Svetový týždeň zelených budov, ktorý na Slovensku podporuje Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC), sa uskutoční od 16. do 20. septembra.

"Zelený týždeň má tento rok nosnú myšlienku: Zelenšie budovy, lepšie miesto, zdravší ľudia," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda predstavenstva SKGBC Pavol Kukura.

Rada pripravuje od pondelka 16. septembra na Slovensku viacero aktivít. V prvý deň sa na otváracom podujatí zúčastnia predstavitelia samosprávy, veľvyslanectiev, ako aj hlavná architektka mesta Bratislavy Ingrid Konrad. V utorok 17. septembra sa uskutočnia na niektorých slovenských stredných školách prednášky, pričom súčasťou aktivít bude aj seminár o posledných trendoch v rámci trvalo udržateľnej obnovy.

Podľa Kukuru sa podmienky pre výstavbu zelených budov na Slovensku postupne zlepšujú. Svedčí o tom nárast záujmu o udržateľnú výstavbu, ako aj certifikáciu nových budov. "Čím je budova udržateľnejšia, tým má aj lepšie narábanie s energiami," podotkol Kukura. Ako dodal, nezanedbateľným faktorom je aj vnútorné prostredie v budovách, ktoré ovplyvňuje zdravie ich užívateľov.

Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko upozornil, že najväčšími "požieračmi" energie na Slovensku sú najmä panelové byty. "Tieto byty, ktoré mnohé boli postavené pred rokom 1989, predstavujú priestor pre obrovskú spotrebu energie a veľmi zaťažujú Slovensko a ekonomiku z hľadiska energetickej náročnosti," upozornil Palko.

Dodal, že rezort výstavby vytvára v súvislosti so znižovaním energetickej náročnosti legislatívny rámec a pomáha aj finančne. Dotáciami sa stimuluje výstavba a prestavba tých budov, ktoré dávajú priestor pre znižovanie spotreby energií. Jedným z dôležitých krokov je aj zavedenie certifikátu energetickej náročnosti, ktorý potenciálnemu kupcovi dá lepšiu predstavu o budúcich výdavkoch na energie.

14.09.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...