1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Levičania môžu využívať zrekonštruované námestie v centre mesta

mini buldozerLevice – Bubnová šou, mažoretky, hudobné i tanečné skupiny sprevádzali otvorenie zrekonštruovaného námestia v centre Levíc. Rekonštrukcia Námestia hrdinov sa začala v septembri minulého roka a vyžiadala si zhruba dva milióny eur. Podľa pôvodného projektu si mala rekonštrukcia námestia vyžiadať investície vo výške 1,65 milióna eur. Mesto získalo nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie 1,57 milióna eur, zvyšnú sumu tvorilo spolufinancovanie mesta. Radnica doplatila zo svojho rozpočtu aj ďalších 360.000 eur na výstavbu podzemných sietí, fontán či opravu pomníka.

Po rekonštrukcii námestia vznikla v centre Levíc takmer hektárová ucelená kultúrno-oddychová zóna, ktorá bude slúžiť na organizovanie pravidelných kultúrnych a spoločenských podujatí.

Pribudli informačné tabule, nové verejné osvetlenie, fontány, lavičky, smetné nádoby a zeleň. Súčasťou rekonštrukcie bola aj oprava chodníkov, časť historickej pôvodnej dlažby zostala na námestí zachovaná. „Bola to požiadavka najmä starších obyvateľov mesta. Historické kamene z pôvodnej dlažby sú staré zhruba 150 rokov a približne polovicu z nich zachováme, zvyšok tvorí nová dlažba,“ uviedol primátor Štefan Mišák. Rekonštrukcia centra Levíc bude pokračovať aj po dobudovaní námestia. V druhej etape by mal prestavať súkromný investor súčasný kultúrny dom Družba na Europa Shopping & Culture Center. Začiatok výstavby nového obchodného a kultúrneho centra je naplánovaný na jar 2012. Požiadavkou mesta bolo, aby bola súčasťou stavby aj viacúčelová kultúrna sála. Záverečnou etapou prác v centre bude výstavba bytových domov, ktoré chce investor vybudovať nad dnešným kultúrnym domom Družba.

14.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...