1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Kríza núti prerábať firemné priestory v City of London na luxusné byty

construction buildingLondýn - V nasledujúcich rokoch sa viac záujemcov bude môcť poobzerať po nových bytoch medzi bankami a poisťovňami v centrálnom Londýne. Dôvodom je klesajúci počet zamestnancov vo finančnom sektore a rastúce riziko, že vlastníci nehnuteľností ich budú nútení prenajímať zdarma. Majitelia sa preto radšej rozhodli prebudovať stratové kancelárske priestory na luxusné byty a apartmány.

Developéri ako Axa Real Estate Investment Managers, Berkeley Group Holdings či Heron International okrem prebudovania priestorov zároveň plánujú postaviť aj nové domy v londýnskom (a britskom) finančnom centre, kde kúpili staršie budovy.

Dopyt po kancelárskych priestoroch v Londýne zaznamenal pokles potom, ako banky v dôsledku krízy mnohých zamestnancov prepustili a v prípade Británie to bolo podstatne viac ľudí než v iných krajinách. Banka JPMorgan Chase v polovici januára zverejnila prognózu, podľa ktorej by cena za prenájom kancelárskych priestorov mala tento rok vo finančnom centre City of London klesnúť o 4 % namiesto očakávaného rastu o 6,1 %.

Zamestnanosť v London City poklesla minulý rok o 8,5 % a pod úrovňou z roku 1998 sa podľa Centra pre ekonomický a podnikateľský výskum udrží až do roku 2014. Rastúci počet prázdnych priestorov, ako aj starších budov dáva záujemcom o prenájom pri rokovaniach s vlastníkmi nehnuteľností lepšiu pozíciu.

Zhruba 54 % kancelárskych priestorov v City of London a na jeho okraji má viac než 15 rokov. To znamená, že ich už nemožno zaradiť do najvyššej "prime" kategórie. Niektorí vlastníci budú v tejto situácii podľa ekonómov donútení prenajať priestory bezplatne, aby sa aspoň vyhli dani, ktorú musia od roku 2008 platiť za budovy nevyužívané viac než tri mesiace. Omnoho výhodnejšie je pre spoločnosti transformovať komerčné priestory na rezidenčné, najmä, ak sú budovy staršie. Dôvodom je nielen daň, ale aj fakt, že ceny luxusných domov v centrálnom Londýne zaznamenávajú v poslednom období rast. December minulého roka bol už 14. mesiacom po sebe, v ktorom ceny za tieto nehnuteľnosti rástli.

08.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...