1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Firmy sa vrátili k negatívnym predpovediam, chýbajú štátne objednávky

Zeriav1Bratislava - Riaditelia slovenských stavebných firiem vidia vývoj v odvetví pesimistickejšie než v 1. polroku 2013.

Dôvodom sú chýbajúce diaľničné zákazky od štátu, ktoré sú stále len v procese výberového konania, a tak firmám v tomto roku nepomôžu zvýšiť obraty.

"Teraz takmer tri štvrtiny firiem očakávajú taktiež pokles, ten by mal byť však väčší, a to až 6,5 %," uviedla na margo očakávania stavebníkov analytická spoločnosť CEEC Research na základe Kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva za 3. štvrťrok 2013.

Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Považskej cementárne Antona Barcíka sa nezastaví pokles stavebného odvetvia na Slovensku ani na budúci rok. Spoločnosti sa tak budú snažiť udržať sa na trhu a neprepúšťať svojich zamestnancov. "Oživenie slovenského stavebníctva očakávame až v roku 2015," skonštatoval Barcík.

Ak sa naplnia predpovede, Slovensko na budúci rok zažije šiesty rok stavebnej krízy. Podľa výsledkov štúdie by už však pokles výkonu odvetvia nemal byť taký výrazný a mal by sa pohybovať na úrovni 1,6 %. V júni 2013 pritom riaditelia firiem očakávali na budúci rok mierny rast odvetvia o 1 %.

Aj napriek znižovaniu zamestnaneckých stavov v posledných rokoch, majú spoločnosti stále pomerne vysoký podiel nevyužitých výrobných kapacít. Momentálne nemajú prácu pre štvrtinu zamestnancov a strojov, ktoré musia financovať. "To samozrejme nie je dlhodobo udržateľné a ak nenastane rýchla zmena, budú v blízkej budúcnosti na trhu vidieť ďalšiu redukciu kapacít, prípadne odchody časti firiem z trhu," upozornila CEEC Research.

07.10.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...