1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Durisol - optimálne riešenie, ktoré chráni zdravie a šetrí prírodu

durisol-tvarovka1Zatiaľ čo v minulosti bol stavebný systém Durisol vnímaný predovšetkým ako alternatívny materiál pri výstavbe nízkoeregetického domu,

 

dnes predstavuje plnohodnotnú možnosť pre každého, kto chce rýchlo a efektívne stavať a zároveň aj zdravo bývať.

Ekologický a dômyselný

Patentovaný systém Durisol vznikol pred viac ako 75 rokmi v Holandsku a odvtedy sa pri výstavbách s obľubou používa  v mnohých krajinách.  Na Slovensku sa s výrobou začalo v roku 1991 a pokračuje sa dodnes. Spolu s distribúciou výrobu zabezpečuje firma Leier Baustoffe SK, ktorá má výrobný závod na Durisol priamo v Bratislave.  Dopyt po ekologických stavebných riešeniach a trend neustáleho znižovania energetickej náročnosti budov, vytvárajú spoločne priestor pre rozširovanie sortimentu ekologických stavebných materiálov. Tým sa rozširujú aj skupiny potenciálnych zákazníkov. Navyše, spokojný zákazník šíri svoju pozitívnu skúsenosť ďalej a aj z toho dôvodu si nadčasové stavebné riešenie Durisol získava čoraz väčšiu obľubu. Oproti bežným stavebným materiálom je Durisol význame odlišný najmä z hľadiska zloženia. Až z 90  % je tvorený prírodnou drevnou štiepkou, ktorá je zmiešaná s cementom, vodou a ďalšími mineralizačnými komponentmi. Hotový prvok má mierne poréznu štruktúru, ktorá umožňuje pevné previazanie s betónovou výplňou a už integrovanou izoláciou v tvarovke zároveň aj zlepšuje tepelno-izolačné vlastnosti stavby. Ekologické zloženie a dômyselný systém výstavby robí z Durisolu spoľahlivé  stavebné riešenie súčasnosti ale i budúcnosti.

Výhody

Rýchla stavba projektu -  až 1 podlažie za deň
Dom z Durisolu umožňuje optimálne bývanie vzhľadom na energetickú úsporu a ekologický materiál
Drevoštiepka ako základná surovina na výrobu durisolových tvaroviek, pochádza z prírodného obnoviteľného zdroja
Široké spektrum tvaroviek vhodné pre rôzne druhy stavby a jej súčasti
Hotovú stavbu nie je potrebné zatepľovať, čím sa získava väčší obytný priestor
Minimálne riziko tepelných mostov
Štruktúra tvaroviek zaručuje výbornú difúziu vodných pár
Vysoká pevnosť po vyliatí betónom – výhoda pri umiestňovaní do menej stabilného podlažia
Minimálne riziko vzniku prasklín
Vysoká tvarová variabilita vďaka systému „strateného debnenia“
Výplňový betón zaručuje výbornú nepriezvučnosť durisolových stien.
Požiarna odolnosť systému

Ako sa stavia z Durisolu
Predovšetkým rýchlo a spoľahlivo. Jednotlivé tvarovky do seba presne zapadajú. Po rozmiestnení sa bloky vylejú výplňovým betónom, ktorý celú stavbu nielenže previaže, ale aj zabezpečí  spoľahlivú statiku celej konštrukcie. Samotnú stavbu teda možno prirovnať k systému strateného debnenia, kde sa predpripravená suchá konštrukcia zafixuje betónom. Celá hrubá stavba tak v závislosti od počtu podlaží a architektonickej náročnosti môže byť hotová v priebehu niekoľkých týždňov. Obvodové steny zhotovené z tvaroviek hrúbky 37,5 cm s už integrovanou tepelnou izoláciou – polystyrénom Neopor – dosahujú hodnotu tepelného odporu do R5,1 a tento si zachovávajú aj pri nízkych teplotách v zime. Dodatočné zatepľovanie teda nie je potrebné.

Bytovky i protihlukové steny

Vďaka flexibilite pri výstavbe, výborným tepelnoizolačným a zvukovo izolačným vlastnostiam  a v neposlednom rade i vďaka širokému spektru tvaroviek, je Durisol vhodným stavebným systémom pre akýkoľvek typ stavby.  Svoje uplatnenie nájde rovnako dobre pri projekte rodinného domu tak i pri výstavbe bytovky. V tomto prípade  je veľkou výhodou vypustenie skeletu, nakoľko skelet je tvorený betónovým jadrom durisolového muriva. V posledných rokoch sa Durisol osvedčil aj ako kvalitný stavebný systém pri realizáciách protihlukových stien. Použitie štiepkocementových tvaroviek a absorbérov Durisol umožňuje zhotoviť protihlukové steny jednostranne a obojstranne pohltivé s vysokým stupňom tejto pohltivosti i nepriezvučnosti. Výber záleží na umiestnení zdroja a potreby intenzity zníženia hluku. Hotová stena vykazuje celý rad výhod. V prvom rade je veľmi odolná voči poveternostným vplyvom, požiaru, ale napríklad i voči posypovej soli či proti poškodeniu pri odpratávaní zamrznutého snehu, pričom nároky na údržbu sú minimálne.

25.09.2013

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...