1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Do konca roka 2012 bude v Bratislave 1,5 milióna m2 kancelárií

Office BuildingBratislava - Do konca budúceho roka by mala celková kancelárska plocha v Bratislave dosiahnuť 1,5 milióna metrov štvorcových (m2). Podľa vedúceho oddelenia kancelárskych priestorov CB Richard Ellis Olivera Galatu by sa mala súčasná ponuka administratívnych priestorov rozrásť v priebehu roka a pol o dvanástinu. "V prípade, že developéri dodržia ohlásené termíny pre dokončenie nových projektov, do konca roku 2012 by malo na bratislavskom trhu pribudnúť približne 120.000 m2 nových kancelárskych priestorov," povedal pre TASR Galata.

Po nástupe krízy sa trh s kancelárskymi priestormi v hlavnom meste zmenil na trh nájomcov, ktorí mohli diktovať svoje podmienky. Táto situácia sa však postupne pre ubúdanie kvalitných priestorov mení a trh sa začal opäť otáčať na stranu developérov. "Ponuka klesá, ceny sú pomerne stabilné a klienti, ktorí potrebujú nové priestory s väčšou rozlohou, si môžu vybrať z projektov vo výstavbe, respektíve z pripravovaných projektov," vysvetlil Galata s tým, že priestorov pripravených na okamžité nasťahovanie je málo.

Napriek tomu sa na trhu neočakáva väčší zlom vo výstavbe, ktorá v najbližších rokoch pravdepodobne nedosiahne úroveň z času boomu pred niekoľkými rokmi. Dôvodom sú pretrvávajúce striktné požiadavky bánk pri financovaní nových projektov.

"Čo sa týka cien, nepočítame s poklesom, skôr s udržaním na súčasnej úrovni," podotkol Galata. Priemerné ceny priestorov v štandarde A v lukratívnej lokalite, neďaleko centra mesta, sa v Bratislave pohybujú v rozpätí od 12 do 13 eur za m2 na mesiac. Cena však okrem lokality a štandardu závisí aj od špecifických podmienok dohody medzi prenajímateľom a nájomcom.

18.07.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...