1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Developéri musia s bytmi postaviť viac parkovacích miest

panelak 2Bratislava - K novým bytom na Slovensku budú musieť investori postaviť viac parkovacích miest. Podľa novej dopravnej normy, ktorá začne platiť od začiatku novembra, sa pri 1-izbovom byte zvýši požiadavka na jedno stojisko, pri 2-izbovom na 1,5 stojiska a pri 3- a viacizbovom byte na dve stojiská.

V praxi tak musia rezidenčné projekty obsahovať zhruba o 30 % viac parkovacích miest, v závislosti od počtu izieb v bytoch.

Ako v pondelok (3. 10.) na diskusii Inštitútu urbánneho rozvoja (IUR) povedal v Bratislave hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser, magistrát už nebude tolerovať ani nadstavbové byty, ktoré neprinesú aj vlastné parkovanie. "Nadstavby môžu byť realizované iba vtedy, ak investor na vlastnom pozemku preukáže miesta na parkovanie. Inak sa v žiadnom prípade nadstavba nepovolí," zdôraznil Schlosser.

Nová metodika a norma, ktorá upravuje statickú a dynamickú dopravu, majú priniesť pravidlá, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľov slovenských miest. Zástupcovia developérskych firiem však namietajú, že povinnosť postaviť viac garáží priamo neodbremení ulice od zaparkovaných áut. "Predpoklady narážajú na problém záujmu zo strany kupujúcich, kde reálne čísla sú výrazne nižšie," uvádza IUR v tlačovej správe.

Podľa analýz aktuálnych projektov inštitút tvrdí, že napríklad pri 2-izbovom byte majú o parkovacie státie záujem dvaja kupujúci z troch. Pri 1-izbových bytoch je to len jeden kupec z 10. Pri bratislavskom rezidenčnom projekte so 100 bytmi sa tak zo 160 parkovacích miest predá necelá polovica.

"V praxi to bude znamenať, že stavebníci budú nútení predávať byty spolu s príslušným počtom parkovacích státí, lebo v opačnom prípade zostanú ležať nepredané," tvrdí IUR. Nechcené parkovacie miesta tak budú podľa inštitútu musieť zaplatiť kupujúci bytov v novostavbe.

06.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...