1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Amerického realitného magnáta láka poľský trh

Office BuildingNew York - Americký realitný magnát Larry Silverstein, ktorý viac ako päť desaťročí investoval takmer výhradne do nehnuteľností v New Yorku, prvýkrát vstúpil na zahraničný trh, a to konkrétne do Poľska.

Miliardár, ktorý postavil kancelárske budovy na Manhattane, sa spojil s najbohatším Poliakom Janom Kulczykom a založili spoločnú firmu, ktorá bude nakupovať a stavať nehnuteľnosti na perspektívnom poľskom trhu.

V auguste uzavreli prvý obchod - kúpili osemposchodovú kancelársku budovu vo Varšave a plánujú výstavbu moderných výškových budov, ktoré majú zmeniť panorámu poľskej metropoly. Kulczyk Silverstein Properties, ako sa nová spoločnosť volá, už totiž čaká na posledné povolenia od poľských úradov, aby mohla začať stavbu 130 metrov vysokého mrakodrapu Chmielna Tower vo Varšave.

Partnerstvo s Poliakom Kulczykom je súčasťou stratégie spoločnosti Silverstein Properties, ktorá sa rozhodla expandovať do zahraničia. Pôvodne síce uvažovala o vstupe na ruský trh, nakoniec ale vyhralo Poľsko. Realitný trh v najväčšej postkomunistickej ekonomike v Európskej únii patrí medzi najlákavejšie. Za 12 mesiacov do 31. októbra 2011 "pritieklo" do realitného sektora v Poľsku 3,4 miliardy USD (2,54 miliardy eur), zatiaľ čo v Rusku skončilo "iba" 1,6 miliardy USD.

Dôvodom atraktívnosti Poľska je "veľmi stabilná ekonomika", tvrdí Mickey Kupperman, prevádzkový šéf Silverstein Properties.

Poľská ekonomika sa v rokoch 2008 až 2009 ako jediná v EÚ vyhla recesii a očakáva sa, že bude rásť aj v roku 2012, i keď pomalšie ako tento rok, keď by mala expandovať o 4 %.

12.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...