1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zvýšenie objemu výroby celulózy by nemalo zaťažiť životné prostredie

Mondi SCPRužomberok – Mierne zvýšenie maximálnej ročnej produkcie celulózy v ružomberských papierňach z doterajších 500.000 na 520.000 ton by podľa zástupcov Mondi SCP, ktorí v týchto dňoch podali na príslušné štátne inštitúcie žiadosť o zmenu integrovaného povolenia, nemalo vo väčšej miere zaťažovať životné prostredie.

"Hlavným dôvodom je zoptimalizovanie výrobných procesov výlučne bez akýchkoľvek ďalších investícií do jestvujúcej technológie. To znamená, že naďalej budeme mať napríklad ten istý počet kusov čerpadiel, motorov i obsluhujúceho personálu, iba lepšie využijeme existujúci potenciál, čo nám umožní zvýšiť danú výrobu," vysvetlil riaditeľ divízie celulózy Vladimír Krajči.

Platný výrobný limit núti podľa Moniky Rafaelisovej z externej poradenskej spoločnosti Ekos Plus umelo utlmovať a prerušovať výrobu. "V konečnom dôsledku je to pre životné prostredie oveľa negatívnejšie ako plynulý optimalizovaný výkon. Prinesie len nepatrný nárast spotreby drevnej hmoty, vyprodukovaného odpadu a dopravného zaťaženia pri bezpodmienečnom dodržaní povolených limitov emisií," zdôraznila.

Manažment ružomberských papierní zároveň prezentoval strategický zámer zvýšiť v horizonte niekoľkých rokov výrobu celulózy na 550.000 ton ročne. "Podstatou tohto projektu je zvýšenie energetickej efektívnosti spaľovania čierneho lúhu, získaného množstva energie z obnoviteľných zdrojov a na druhej strane významné zníženie zápachu a prašnosti," dodala vedúca odboru životného prostredia Mondi SCP Marianna Matajová.

21.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...