1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Zmena energetickej politiky v Nemecku znížila zisk RWE o štvrtinu

RWE_buildingEssen - Zmena energetickej politiky nemeckej spolkovej vlády po katastrofe japonskej elektrárne vo Fukušime znížila prevádzkový zisk koncernu RWE v prvom polroku o štvrtinu. Dnes o tom informovalo vedenie spoločnosti. Zisk RWE pred zaplatením úrokov, daní a odpočítaní odpisov dosiahol 4,6 miliardy eur. Zastavenie prevádzky siedmich najstarších jadrových blokov, z ktorých dva patrili RWE, mu spôsobili v prvom polroku dodatočné náklady za takmer 900 miliónov eur.

Výnosy druhého najväčšieho nemeckého energetického koncernu boli v prvom polroku 27,457 miliardy eur a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa takmer nezmenili.

RWE už v pondelok (8. 8.) informoval, že jeho hrubý zisk v tomto roku bude v porovnaní s minuloročným nižší asi o 20 %. Koncern predá časť svojho majetku, čím si chce zabezpečiť súčasný úverový rating. Pôvodne počítal s predajom majetku a znížením investícií o 8 miliárd eur, ale v poslednom období si cieľ zvýšil na 11 miliárd eur. Na predaj budú aj RWE Dea a česká dcéra Net4Gas. Zámer sa má realizovať do decembra 2013. Koncern obmedzí aj investičné zámery. Ďalšie financie, 2,5 miliardy eur, plánuje získať predajom svojich akcií a zvýšením základného kapitálu.

Opatrenia sú dôležitou súčasťou programu zameraného na posilnenie finančnej sily firmy. Ním si chce vytvoriť predpoklady na rozvoj v blízkej budúcnosti. RWE je vysoko zadlžený a preto ho ratingové agentúry pozorne sledujú.

V pondelok vedenie RWE informovalo, že Peter Terium nahradí prvého júla 2012 vo funkcii predsedu správnej rady jej terajšieho šéfa Jürgena Grossmanna.

Spolková vláda v júni po marcovej katastrofe japonskej jadrovej elektrárne vo Fukušime rozhodla, že Nemecko do desiatich rokov odpojí od siete aj posledný jadrový blok. Grossmann takéto rozhodnutie kabinetu kancelárky Angely Merkelovej viackrát verejne kritizoval, čo vraj poškodilo povesť firmy vo verejnosti. Nový šéf RWE má zmeniť okrem iného aj negatívny imidž koncernu v Nemecku, na ktorom sa podieľal aj jeho súčasný šéf.

10.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...