1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Výstavbu hnedého priemyselného parku ohrozuje byrokracia

industrial_parkLevice - Výstavbu hnedého priemyselného parku v Leviciach sprevádzajú komplikácie.

Podľa slov primátora mesta Štefana Mišáka ich spôsobuje predovšetkým neúmerná byrokracia, ktorá celý projekt vážne ohrozuje. Ako pripomenul, jeho príprava sa ťahá viac ako rok a investori už strácajú trpezlivosť. Nie je dokonca vylúčené, že z Levíc definitívne odídu.

„Ten projekt sa naťahuje, aj keď skôr sú nervózni budúci investori, s ktorými máme podpísané zmluvy o budúcich zmluvách. Stále sa napríklad nemôžu rozhodnúť, či môžu nakupovať novú technológiu do výrobných hál, alebo nie. A ten tlak ma mrzí viac ako hocičo iné. Takže, ak by sme už vedeli, že nie alebo áno, bolo by to lepšie ako tento čas, ktorý sa už ťahá skutočne viac ako rok a je to pre investorov neúnosné. Ten projekt je aj dnes v takom istom stave, ako bol pred rokom," konštatoval Mišák.

Park má vzniknúť v bývalom areáli skladu ovocia a zeleniny na Sokolovskej ulici, na pozemku s rozlohou viac ako 18.000 štvorcových metrov. Pôsobiť tu majú strojárske firmy, ktoré môžu zamestnať vyše 120 ľudí. Mestu sa na zriadenie parku podarilo získať dotáciu z Európskej únie v hodnote 9.286.590 eur, čo predstavuje 95 percent z celkových nákladov na projekt. Zvyšných viac ako 450.000 eur zaplatilo mesto Levice ako spolufinancovanie oprávnených výdavkov. Hnedý priemyselný park má byť podľa pôvodných plánov dokončený v roku 2012. Kedy sa práce naplno rozbehnú, však nie je isté. Mesto sa stále trápi s administratívnymi formalitami, muselo dokazovať, že má prostriedky na spolufinancovanie, a čakať na vyjadrenia z Úradu pre verejné obstarávanie.

Radnica okrem toho už musela trikrát zadávať vypracovanie znaleckých posudkov, ktoré môžu byť staré maximálne tri mesiace. Ako upozornil Mišák, mesto si zrejme bude musieť zaplatiť vypracovanie posudkov aj po štvrtý raz, pretože platnosť toho posledného vyprší už koncom januára. „A od januára sa nám mení riadiaci orgán, ktorým už nebude SARIO, ale iná agentúra. Nerozumiem, prečo sa tak deje. Znamená to, že budeme musieť rokovať s úplne inými ľuďmi," pripomenul Mišák.

Hnedý priemyselný park mal dať ľuďom prácu a zároveň zmodernizovať časť mesta, v ktorej sa dnes nachádzajú iba zvyšky starých výrobných hál. „Bohužiaľ, ten čas sa stále naťahuje. Chceli sme využiť tieto peniaze na to, aby sme skrášlili určitú časť mesta, aby tam nebola ruina. Je to pomerne veľký peniaz, ale keby som bol vedel, že tie administratívne problémy budú takto veľké, ako sú v súčasnosti, tak sa priznám, že by som do tohto projektu ani nešiel," dodal Mišák.

29.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...