1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby Lego vlani vzrástli, je najväčším výrobcom hračiek na svete

lego logoBillund – Dánsky výrobca populárnej stavebnice Lego vlani opäť porazil svojich konkurentov a udržal si pozíciu najväčšieho výrobcu hračiek na svete, aj keď jednému z jeho rivalov, spoločnosti Mattel, pomohol film Barbie.

Lego zaznamenalo v roku 2023 nárast tržieb o 2 % na 65,9 miliardy dánskych korún (8,84 miliardy eur). Ale jeho výdavky sa zvýšili viac, o 4,5 %, čo viedlo k poklesu čistého zisku o 4,9 % na 13,1 miliardy DKK.

Lego minulý rok značne investovalo, aby využilo svoju silnú súvahu v čase oslabenia trhu po pandémii ochorenia COVID-19, keď predaj hračiek rástol. Investície zahŕňali vyššie výdavky na udržateľnosť, modernizáciu a nové továrne, ako aj propagáciu hier a digitálnych hračiek spojených s ikonickými stavebnicami a figúrkami.

Rodinná spoločnosť, ktorá nie je kótovaná na burze, nikdy nezverejňuje údaje o svojom podiele na trhu s hračkami. Ale podľa poradenskej skupiny Statista je Lego od roku 2020 najväčším svetovým výrobcom hračiek, pričom na rok 2022 odhaduje jeho podiel na trhu na úrovni 14 %.

Jediným malým "mrakom na oblohe" bol vlani pokles predaja v Číne. Ale s rekordným počtom 780 produktov vo svojom portfóliu sa Lego nemusí obávať, že bude závislé od úspechu jedinej hračky alebo krajiny.

V decembri 2023 sa spoločnosť, ktorej názov je skratkou z dánskych slov leg godt (dobre sa hrať) spojila s lídrom videohier Epic Games, aby spustili Lego

19.03.2024 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...