1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Tržby a zisk Lega v 1. polroku klesli, prepustí 1400 ľudí

lego logoKodaň - Dánsky výrobca hračiek Lego zruší 1400 pracovných miest, čo predstavuje približne 8 % jeho zamestnancov na celom svete. Dôvodom je pokles tržieb v 1. polroku 2017, prvý po 13 rokoch, aj slabší zisk.

Spoločnosť dnes oznámila, že jej čistý zisk sa za šesť mesiacov do konca júna 2017 znížil na 3,4 miliardy dánskych korún z 3,5 miliardy DKK (470,61 milióna eur) pred rokom.

Tržby Lega v 1. polroku klesli o 5 % na 14,9 miliardy DKK. Ide pritom o prvý pokles tržieb od roku 2004, keď sa firma ocitla na pokraji bankrotu.

Po rokoch dvojciferného rastu tržieb sa ich expanzia v roku 2015 spomalila, zvlášť na veľkých vyspelých trhoch, akými sú USA.

Vedenie spoločnosti, ktorá v súčasnosti zamestnáva približne 18.200 ľudí, uviedlo, že jej štruktúra sa stala príliš zložitou a je potrebné ju zjednodušiť. Lego odhaduje, že do konca roka 2017 zníži počet zamestnancov o 8 %.

"Sme sklamaní z poklesu tržieb na našich etablovaných trhoch a podnikli sme kroky na vyriešenie tohto problému," povedal predseda správnej rady Jorgen Vig Knudstorp.

"Vybudujeme menšiu a menej zložitú organizáciu, ako máme dnes, čo zjednoduší náš obchodný model s cieľom osloviť viac detí," vyhlásil.

Lego, podobne ako ostatní výrobcovia hračiek zápasí s konkurenciou v podobe aplikácií v smartfónoch a videohier. Snaží sa preto zmodernizovať svoje stavebnice a prispôsobiť ich digitálnej ére.

Firma prekvapila trhy, keď v auguste oznámila, že generálneho Baliho Paddu nahradí Niels Christiansen, 51-ročný bývalý šéf dánskej priemyselnej skupiny Danfoss, ktorý sa pohybuje v konkurenčnom digitálnom prostredí.

13.09.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...