1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Thyssenkrupp oznámil odpisy vo svojej oceliarskej divízii

thyssenkruppEssen - Najväčší výrobca ocele v Nemecku, koncern Thyssenkrupp, oznámil odpisy z majetku svojej oceliarskej divízie vo výške 2,1 miliardy eur. Dôvodom sú zlé vyhliadky. To mu komplikuje snahu o získanie českej energetickej skupiny EPH.

Spoločnosť Thyssenkrupp vykázala v dôsledku odpisov za 4. štvrťrok finančného roka 2022/23 čistú stratu 2 miliardy eur. Jej upravený prevádzkový zisk v období júl až september 2023 klesol o 45 % na 88 miliónov eur.

Generálny riaditeľ Thyssenkrupp Miguel Lopez uviedol, že spoločnosť dosiahla pokrok v transformácii, a to aj napriek zložitému prostrediu, ale musí naďalej tvrdo pracovať na zvyšovaní výkonnosti svojich podnikov.

Koncern Thyssenkrupp, ktorý okrem ocele vyrába ponorky či automobilové diely, uviedol tiež, že vedie konštruktívne a otvorené rozhovory s EPH o potenciálnom spoločnom oceliarskom podniku.

Energetická skupina EPH, ktorú kontroluje český miliardár Daniel Křetínský, by mohla podporiť Thyssenkrupp svojimi odbornými znalosťami v oblasti energetiky, tvrdí nemecký koncern, ktorý sa už dlhšie snaží odčleniť Steel Europe, pre ktorú plánuje samostatnú budúcnosť.

Thyssenkrupp minulý mesiac upozornil na výrazné zhoršenie situácie na trhu s oceľou a dodal, že pôvodné optimistické odhady zhoršilo oslabenie ekonomiky v Nemecku a na iných trhoch, ako aj vyššie náklady na suroviny a energie.

Dovoz lacnej čínskej ocele do Európy spôsobuje koncernu "ďalšie bolesti hlavy" spolu so skutočnosťou, že ázijskí rivali nemusia znášať náklady na emisie oxidu uhličitého, čo znevýhodňuje európskych hráčov.

28.11.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...