1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Rekos vyrába stále viac rohoží a z Ruska prechádza na trhy EÚ

textil factoryRevúca - Už nielen syntetické koberce, ale aj čoraz viac rohoží či kúpeľňových sád tvoria portfólio spoločnosti Revúcke koberce syntetické (Rekos) v Revúcej.

Výrobca tak v posledných rokoch zareagoval na silnejúcu konkurenciu v Rusku a na Ukrajine, krajiny ktoré boli jeho najväčšími odberateľmi, a preorientoval sa na trhy Európskej únie (EÚ).

"Do našich výrobkov všívame väčšinou polyamid a polypropylén a tiež akryl a polyester," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Jozef Kriška. Takéto koberce a rohože vyvážajú už do viacerých krajín západnej Európy, ako napríklad Belgicko, Holandsko a Nemecko, ale aj do Poľska. Export pritom tvorí okolo 80 percent predaja.

Firma investovala v uplynulých rokoch najmä do nového stroja na výrobu potlačovaných rohoží. Vlani vyrobila asi jeden milión štvorcových metrov (m2) kobercov a rohoží. Obrat bol takmer 3 milióny eur. Na porovnanie, ešte pred desiatimi rokmi vyrobila viac ako 8 miliónov m2 kobercov.

Spoločnosť ešte pred pár rokmi zamestnávala približne 70 ľudí. "Bohužiaľ, situácia na trhu nás prinútila zmenšiť stavy na súčasných asi 50 ľudí," podotkol Kriška.

Rekos je pokračovateľom výroby kobercov v Revúcej, ktoré sa v Lykových textilných závodoch začali vyrábať v roku 1971. Svoju činnosť začal rozvíjať v roku 2000 v odkúpených priestoroch firmy Sklotex.

13.03.2020 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...