1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Oceľové materiály sa v SR recyklujú na úrovni 72 %

us_steelKošice - Recyklovateľné oceľové obaly patria k vhodným riešeniam pre životné prostredie v strednej Európe.

Zhodli sa na tom účastníci konferencie Steel Packaging - Oceľové obaly, zelené riešenia pre strednú Európu v Košiciach, ktorú zorganizovala U. S. Steel Košice a asociácia európskych výrobcov obalovej ocele APEAL.

Prezident U.S. Steel David J. Rintoul na tlačovej konferencii povedal, že na Slovensku je úroveň recyklovateľných oceľových materiálov na úrovni zhruba 72 %. Obalové materiály z ocele ako napr. plechovky i konzervy sú podľa neho ekologicky spoľahlivé. "Môžeme ich recyklovať znova a znova." Na Slovensku vyrába obalové plechy jedine U.S. Steel.

Asociácia APEAL chce do budúcnosti zvýšiť recykláciu týchto obalov v celej strednej Európe. Ako povedal jej generálny riaditeľ Philip Buisseret, cieľom je "urobiť reklamu oceľovým výrobkom, ktoré sa používajú pri balení." Zároveň chcú presvedčiť verejnosť o užitočnosti ocele a jej opakovaného použitia ako obalu.

Tieto obaly sa najviac spracúvajú v Amerike či Japonsku. Menšiu pozornosť ako na Slovensku im venujú napr. v Českej republike. Podľa štátneho radcu Martina Karfusa z českého ministerstva priemyslu a obchodu, Česi totiž nemajú výrobcu obalovej techniky tak, ako má Slovensko U.S. Steel. "Bohužiaľ zatiaľ nie je triedenie recyklovateľného odpadu z hľadiska námetu dnešnej konferencie na takej úrovni, akú by sme všetci očakávali," vysvetlil novinárom Karfus.

Firmy, združené v APEAL od roku 1986, zamestnávajú v súčasnosti v Európe viac než 200.000 ľudí a vyrábajú 95 % celkovej európskej produkcie ocele, ktorá sa využíva prevažne na výrobu plechoviek, konzerv a iných recyklovateľných obalov pre potravinársky, farmaceutický a chemický priemysel.

22.09.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...