1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

O tempe likvidácie starých environmentálnych záťaží rozhodnú financie

chemicalsBratislava - Zväz chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR považuje prijatie zákona o environmentálnych záťažiach za prijateľný celospoločenský kompromis, ktorý umožní postupnú likvidáciu starých záťaží.
"Oceňuje pritom hlavne fakt, že štát je ochotný aktívne sa podieľať na ich likvidácii a preberie na seba zodpovednosť za záťaže, ktoré nemajú pôvodcu," uviedol prezident ZCHFP SR Roman Karlubík.

"Za najrizikovejšiu časť pri realizácii tohto zákona naďalej považujeme nedostatok disponibilných finančných zdrojov, a to tak v podnikovej sfére, ako aj v štátnom rozpočte. Súčasné turbulencie na európskych i svetových trhoch prinášajú riziká, ktorých rozsah a dopad dnes nevie nik odhadnúť. Preto aj tempo odstraňovania starých záťaží bude musieť byť podriadené tomu, aby nebola ohrozená konkurencieschopnosť firiem a zamestnanosť v nich. Verejnosť sa preto musí pripraviť na to, že celý proces likvidácie starých záťaží bude dlhodobý a náročný po mnohých stránkach. Dôležité je, že existuje zákonný rámec, ktorý umožňuje začať túto náročnú úlohu," konštatoval.

Publikované odhadované celkové výdavky vyplývajúce zo zavedenia právnej úpravy nového zákona vo výške 487 miliónov eur sú podľa neho skôr spodnou hranicou a skutočná celková suma sa môže od nej značne líšiť. "Dôležité však je, že sa pri tomto odhade počíta s tým, že 84 % bude pokrytých z verejných zdrojov a 16 % bude pochádzať zo súkromných zdrojov. Prijatie zákona umožní aj čerpanie eurofondov, z ktorých by malo pochádzať vyše 116 miliónov eur. Ďalších takmer 300 miliónov eur by od roku 2013 do roku 2027 malo prísť zo štátneho rozpočtu," spresnil.

Podľa odhadov sa na Slovensku nachádza približne 30.000 starých environmentálnych záťaží, ktoré spadajú pod novoprijatý zákon a vyše 1800 z nich je nebezpečných. Ide napríklad o odkaliská, staré skládky chemických odpadov či areály priemyselných podnikov pochádzajúcich ešte z čias socializmu.

ZCHFP SR v súčasnosti reprezentuje 57 členských subjektov, v ktorých pracuje viac ako 12.000 pracovníkov. V celom odvetví chémie podniká 186 firiem s počtom zamestnancov viac ako 20. V chemickom odvetví na Slovensku k 30. septembru 2010 pracovalo 34.771 ľudí.

26.10.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...