1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Fínsky papierenský gigant Stora Enso hlási za 3. štvrťrok stratu

Paper factoryHelsinki - Fínsky papierenský gigant Stora Enso oznámil za 3. štvrťrok 2023 stratu, už druhý kvartál po sebe. Dôvodom je slabý dopyt po jeho výrobkoch z dreva a papiera, keďže stavebný a maloobchodný sektor zasiahlo spomalenie ekonomiky. TASR o tom informuje na základe správ AFP a DPA.

Spoločnosť uviedla, že za tri mesiace do konca septembra 2023 zaznamenala stratu 34 miliónov eur po čistom zisku 367 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Tento výsledok nasleduje po strate 257 miliónov eur v 2. štvrťroku 2023.

"Naša finančná výkonnosť a výsledok rýchlo klesli na historicky nízku úroveň," uviedol generálny riaditeľ Hans Sohlström vo vyhlásení.

Prevádzková strata dosiahla milión eur, zatiaľ čo pred rokom mala spoločnosť Stora Enso zisk 511 miliónov eur. Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) sa znížil na 21 miliónov eur z vlaňajších 527 miliónov eur. Tržby klesli o 28 % na 2,13 miliardy eur z 2,96 miliardy eur pred rokom. "Globálny dopyt po celulóze je stále slabý a ponuka je vysoká," vysvetlil Sohlström.

Zlé vyhliadky v stavebnom sektore, ktorý zápasí s vysokými úrokovými sadzbami, zasiahli dopyt po produktoch z dreva. Spoločnosť Stora Enso v júni oznámila zatvorenie štyroch svojich európskych závodov a prepustenie 1150 zamestnancov. Uviedla vtedy, že zastavenie dovozu dreva z Ruska malo za následok zvýšenú konkurenciu pri dodávkach celulózového dreva a zníženie nákladovej efektívnosti jej závodov. V marci 2022 firma Stora Enso zastavila všetku svoju výrobu a predaj v Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu.

Spoločnosť očakáva, že jej výhľad bude v roku 2024 naďalej nepriaznivý "pre slabý globálny rast a vysokú infláciu". Nepredpokladá pritom žiadne zlepšenie na trhu vo 4. štvrťroku po náročnom 3. kvartáli 2023.

03.11.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...