1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Europarlament chce obmedziť emisné povolenky

Brusel/Londýn - Zákonodarcovia Európskej únie (EÚ) podporili návrh legislatívy, ktorá umožní Európskej komisii (EK) výrazne znížiť objem emisných povoleniek. To malo za následok prudké zvýšenie ich ceny.

Väčšina z 59 členov Výboru pre životné prostredie Európskeho parlamentu (EP) dnes súhlasila so zmenou zákona o energetickej efektívnosti, ktorý postaví EK do úlohy centrálnej banky na najväčšom svetovom trhu s emisnými povolenkami (EUA). Hlasovanie je prvým z troch hlasovaní. Výsledkom môže byť 8-% zníženie objemu povoleniek v rokoch 2013 až 2020.

Tento krok je snahou o záchranu rúcajúceho sa trhu s emisiami. Ich cena sa počas uplynulých 6 mesiacov prepadla o viac než 60 %. Minulý týždeň dosiahla rekordné minimum 6,30 eura za tonu. Po dnešnom hlasovaní cena EUA dočasne posilnila viac než o 30 % na 9,6 eura za tonu.

"Trh to zrejme bude považovať za býčiu správu, aj keď jej vplyv v priebehu niekoľkých hodín asi odoznie. Dnes možno budú ceny rásť, ale vydrží to do piatka? Pochybujem," uviedol analytik Nomisma Energia Matteo Mazzoni. "Ešte je príliš veľa krokov medzi týmto pozitívnym hlasovaním a podporou zmeny legislatívy na úniovej úrovni. Zrejme až príliš veľa, aby sme to považovali za reálnu možnosť."

21.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...