1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Elektráreň Nováky dnes privítala stovky návštevníkov z radov verejnosti

pylonZemianske Kostoľany – Chod a obsluhu viacerých zariadení tepelnej elektrárne Nováky (ENO) si dnes verejnosť mohla na vlastné oči prezrieť v rámci podujatia Otvorená elektráreň.

Okrem organizovaných prehliadok elektrárne pripravili usporiadatelia pre verejnosť aj bohatý kultúrny program, športové súťaže a viacero atrakcií pre malých aj veľkých.

"Účelom tohto podujatia je, aby široká verejnosť a hlavne blízke okolie malo možnosť sa presvedčiť a konfrontovať to, čo tvrdíme, s tým, čo je skutočnosť. To, čo tvrdíme, je, že sme elektráreň, ktorá vyrába elektrickú energiu a teplo bezpečne, spoľahlivo a hlavne ekologicky," uviedol pre TASR riaditeľ elektrárne Milan Bugár.

Podujatie organizuje elektráreň už piaty raz, jej priestory si vždy príde pozrieť približne 700 až 800 návštevníkov. Azda najatraktívnejšia je pre mnohých samotná prehliadka priestorov elektrárne. "Tí, ktorí idú na obhliadku elektrárne, majú možnosť vidieť hlavné technologické zariadenie, ktoré tu máme, a to sú 110-megawattové bloky, na ktorých sa vyrába elektrická energia," povedal Bugár. "Majú tiež možnosť vidieť kotol, v ktorom sa spaľuje hnedé energetické uhlie pochádzajúce z tohto regiónu, z Hornonitrianskych baní. V tomto kotly sa vyrába para, ktorá je ďalej hnaná na turbíny. Táto turbína je na spoločnom hriadeli, na ktorom je generátor, ktorý vyrába elektrickú energiu," vysvetlil riaditeľ.

Návštevníci tiež môžu vidieť tepelný výmenník, kde sa pripravuje horúca voda na kúrenie pre mestá Nováky a Prievidza. "Takže sa môžu na vlastné oči presvedčiť, že fáma, ktorá koluje okolo ohrevu tejto vody, že je to zvyškové teplo alebo odpadové teplo, tak to nie je v žiadnom prípade tak. Je to regulované teplo, ktoré je vyrábané v kotle," podotkol.

Akciu privítalo množstvo malých aj veľkých návštevníkov. "Ešte nikdy som nebola v elektrárni a myslím, že takéto podujatia sú dobrou príležitosťou, ako spoznať, čo sa deje za jej bránami. Zobrala som sem aj dcéru, aby mohla porovnať so skutočnosťou to, o čom sa v škole učí," uviedla pre TASR návštevníčka Eva. Jej desaťročná dcéra Vanesa si elektráreň "predstavovala úplne inak". Okrem množstva atrakcií ju zaujali aj informácie od hasičov. "Dozvedela som sa napríklad, že olej sa nemôže hasiť vodou, ale penou," dodala.

06.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...