1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Chorvátska spoločnosť INA dosiahla v 1. polroku zisk vyše 255 mil. eur

petrol_station_tankovanieZáhreb - Chorvátska ropno-plynárenská skupina INA dosiahla v 1. polroku čistý zisk 1,9 miliardy kún (255,46 milióna eur), zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka ešte evidovala stratu 108 miliónov kún. Pod obrat sa podpísali najmä dobré výsledky divízie produkcie ropy a plynu. Situácia sa však začala zlepšovať už koncom minulého roka a po dvoch stratových rokoch zaznamenala INA za rok 2010 zisk 958 miliónov kún.

"Pod zlepšenie v prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa podpísali najmä dobré výsledky v oblasti prieskumu a ťažby ropy a zemného plynu," povedal výkonný riaditeľ INA Zoltan Aldott. V najbližšej budúcnosti sa chce spoločnosť sústrediť na nové investičné projekty, medzi nimi aj rozšírenie prieskumu a produkcie v Sýrii a v severnej oblasti Jadranského mora.

Najväčším akcionárom INA je maďarská ropno-plynárenská spoločnosť MOL, ktorá má v chorvátskej firme 47,46-% podiel a opciu na ďalších 1,6 %. Chorvátska vláda kontroluje vo firme 44,84 %. Vzťahy medzi maďarskou spoločnosťou a chorvátskou vládou sa v poslednom období zhoršili pre spory za kontrolu nad firmou INA. Maďarská firma sa pokúsila v decembri minulého roka získať nad INA kontrolu, pre Chorvátov by to však znamenalo ovládnutie strategickej spoločnosti, čomu sa im aj podarilo zabrániť.

01.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...