1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Baníci budú mať cez sviatky upravený pracovný režim

miner_1 Prievidza - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) plánujú v tomto roku vyťažiť 2,1 milióna ton hnedého uhlia.

Vzhľadom na špecifiká a bezpečnosť banskej prevádzky na produktívnych pracoviskách v bani celoročne prebieha nepretržitá prevádzka. Výnimkou z obvyklého pracovného režimu budú tri sviatočné dni Štedrý deň, Silvester a Nový rok.

"V ostatné dni vianočných sviatkov a v období medzi sviatkami budeme pracovať podľa obvyklého harmonogramu. Aby sme umožnili baníkom pracujúcim v nepretržitej prevádzke prežiť sviatočné chvíle spoločne s rodinami, v podzemí troch baní na hornej Nitre – v bani Cigeľ, Handlová a Nováky - bol baníkom upravený pracovný cyklus," informovala Adriana Siváková, tlačová hovorkyňa HBP. Zamestnancom, ktorým zamestnávateľ nariadil voľno, bude poskytnutá náhrada mzdy za sviatok.

Počas Štedrého dňa a Silvestra baníci sfárajú do podzemia, krátko pred šiestou hodinou, len na rannú zmenu. Pracovná doba bude skrátená tak, aby baníci opustili brány ťažobných organizácií najneskôr o 14.00 h a mali dostatok času pripraviť sa na sviatočné chvíle. Atmosféru vianočných dní budú môcť naplno využiť baníci z popoludňajšej a nočnej zmeny, ktorí majú počas týchto dní voľno.

Na Nový rok baníci nesfárajú na rannú zmenu. Prevádzka na produktívnych pracoviskách na ťažbe a razení bude obnovená až druhou zmenou. Počas voľna budú v podzemí len pracovníci inšpekčnej služby, ktorí budú dohliadať na stav pracovísk. Rovnaký pracovný režim bude aj v úpravniach uhlia.

Desať banských záchranárov bude aj počas sviatočných dní zabezpečovať týždennú nepretržitú pohotovostnú službu na Hlavnej banskej záchrannej stanici v Prievidzi, ktorá má celoslovenskú pôsobnosť.

Týždenná nepretržitá záchranárska pohotovosť im začína v piatok (23.12.) a potrvá do ďalšieho piatka (30.12.), kedy sa službukonajúci záchranári striedajú. Dve čaty banských záchranárov, s vedúcim pohotovosti, mechanikom a lekárom budú monitorovať situáciu v podzemí a dozerať na bezpečnosť banskej prevádzky.

Aj počas sviatočných chvíľ musia absolvovať cvičenie v dymovom polygóne, obšírny školiaci program a praktické cvičenia s celou škálou používanej dýchacej, oživovacej, indikačnej a špeciálnej záchranárskej techniky. "Sviatočné chvíle im bude pripomínať vianočná výzdoba a slávnostná večera, na ktorej nebudú chýbať tradičné vianočné jedlá," dodala Siváková.

22.12.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...