1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Adidas zaznamenal v 3. štvrťroku pokles zisku

adidas logoHerzogenaurach - Nemecký výrobca športovej obuvi, oblečenia a doplnkov Adidas zaznamenal v 3. štvrťroku 2023 pokles zisku. Generálny riaditeľ spoločnosti Björn Gulden v stredu zároveň oznámil, že dočasne zastavil predaj produktov Yeezy spojených s kontroverzným americkým rapperom Kanyu Westom.

Spoločnosť prerušila vzťahy s Westom, ktorý teraz vystupuje pod menom Ye, v októbri 2022 pre jeho opakované antisemitské poznámky. V tomto roku však v dvoch kolách on-line výpredajov predala produkty Yeezy v hodnote 750 miliónov eur. Časť zisku išla skupinám a organizáciám, ktoré bojujú proti diskriminácii a nenávisti, vrátane rasizmu.

Najnovšie oznámenie o zastavení predaja produktov Yeezy prichádza v čase rastúceho antisemitizmu a islamofóbie po vypuknutí konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Adidas odhaduje, že bude musieť odpísať približne 300 miliónov eur z nepredaných produktov Yeezy. Spoločnosť uviedla, že sa v najbližších týždňoch rozhodne, či v budúcom roku uskutoční tretí výpredaj týchto produktov, aby získala viac financií pre skupiny bojujúce proti antisemitizmu.

Čistý zisk Adidasu za tri mesiace do konca septembra 2023 klesol o 25 % na 259 miliónov eur. Tržby sa znížili o 6,4 % na 6 miliárd eur, ale menovo neutrálne tržby vzrástli o 1 %.

Prevádzkový zisk klesol na 409 miliónov eur z vlaňajších 564 miliónov eur, pričom prevádzková marža sa znížila na 6,8 % z 8,8 % v 3. kvartáli 2022.

Aj úrovne zásob v 3. štvrťroku klesli, a to o 23 %. Za prvých deväť mesiacov roka sa hodnota zásob znížila o viac ako 1,1 miliardy eur.

Adidas potvrdil nedávno aktualizované odhady pre rok 2023, ktoré zvýšil vďaka poklesu zásob. Naďalej očakáva, že menovo neutrálne tržby klesnú o nízke jednociferné percento a základný prevádzkový zisk dosiahne približne 100 miliónov eur.

Za prvých deväť mesiacov 2023 klesli tržby o zhruba 4 % na 16,6 miliardy eur.

16.11.2023 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...