1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Vysoké ceny komodít znížili zisk Danone v roku 2011 o 11 %

danone logo1Paríž - Vysoký dopyt v ázijských krajinách pomohol francúzskej potravinárskej spoločnosti Danone dosiahnuť za minulý rok výrazný rast tržieb, no zisk klesol, keď ho stlačili rastúce ceny komodít.
V dôsledku dlhovej krízy v eurozóne sa francúzsky potravinársky gigant začal viac obzerať po sľubnejších ázijských krajinách a ako povedal výkonný riaditeľ Franck Riboud, táto stratégia priniesla svoje ovocie. Rok 2011 je prvým, v ktorom sa nové ekonomiky na tržbách Danone podieľali viac než 50 %.

Tržby spoločnosti sa v minulom roku zvýšili o 13,6 % na 19,3 miliardy eur. Tržby bez započítania vplyvu menových kurzov a akvizícií vzrástli oproti roku 2010 o 7,8 %, čo je na hornej hranici prognózy firmy, ktorá počítala s rastom o 6 až 8 %. V Ázii, ktorá sa na celkových tržbách Danone podieľa 15 %, vzrástli tržby minulý rok o 20 %. Dvojciferný rast oznámila spoločnosť aj pre trhy Latinskej Ameriky, Afriky a Blízkeho východu, aj keď v ich prípade presnejšie čísla nezverejnila.

Čistý zisk však klesol o 11 % na 1,67 miliardy eur. Dôvodom sú podľa Ribouda vysoké ceny surovín. Tie ostanú na vysokej úrovni aj tento rok, no čiastočne by ich spoločnosť mohla kompenzovať úpravou cenovej politiky. Tržby by Danone chcela tento rok zvýšiť o 5 až 7 %.

16.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...