1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Stock Plzeň v roku 2011 zvýšil predaj aj napriek poklesu spotreby alkoholu v ČR

CognacPraha - Najväčšia česká likérka Stock Plzeň - Božkov vlani predala 27,5 milióna litrov liehovín, čo bolo o 3,7 % viac ako v roku 2010.

Odbyt na českom trhu pritom klesol zhruba o 4 %, konštatuje český denník Mladá fronta Dnes.

"V kontexte celkového vývoja trhu považujem náš výsledok za vynikajúci. Spotreba alkoholu v Česku totiž klesá, a to predovšetkým v segmente liehovín a piva," uviedol šéf firmy Petr Pavlík. Podiel Stocku na českom trhu podľa neho vlani vzrástol na 41 %.

Podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) už v roku 2010 klesla ročná spotreba čistého alkoholu v ČR zhruba o 5,5 % na 9,8 litra na obyvateľa. Zníženie sa týkalo liehovín a piva, pričom spotreba vína rástla. Ďalší prepad konzumácia možno pritom podľa Pavlíka očakávať aj za rok 2011.

"V samotnom segmente liehovín Stock ako jediná z veľkých spoločností dokázala napriek poklesom dopytu svoj predaj zvyšovať. Ďalším významným hráčom na trhu totiž odbyt klesal," tvrdí firma. Tento rok Stock očakáva, že sa celkový trh liehovín prepadne o ďalšie zhruba 3 %.

"Rast spodnej sadzby dane z pridanej hodnoty povedie k ďalším presunom vo výdavkoch domácností smerom od alkoholu k inému tovaru," povedal Pavlík. Dodal však, že likérka aj tak v plánoch opäť počíta s rastom predaja.

09.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...