1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Predaj alkoholu v ČR po prohibícii neožil tak, ako výrobcovia dúfali

CognacPraha - Nočná mora českých liehovarov a výrobcov likérov pokračuje. Po dvojtýždňovej septembrovej prohibícii, keď sa predaj nápojov s obsahom alkoholu vyšším ako 20 % zastavil, odbyt neožil tak, ako výrobcovia dúfali. Konštatuje to na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.

"Ľudia chodia okolo plných regálov alkoholu, ale veľa nekupujú. Hlásia to naši obchodní zástupcovia po celej krajine," uviedol šéf a spolumajiteľ štvrtej najväčšej českej likérky Fruko-Schulz Josef Nejedlý.

Podľa neho výrazne klesla aj spotreba alkoholu v reštauráciách a krčmách. Najstrmšie sa prepadol odbyt rumu, čiže v českých podmienkach tuzemáku, a tiež vodky. Práve tieto dva, z hľadiska spotreby najmasovejšie typy alkoholu v ČR, sa aj najčastejšie pančujú a spája sa s nimi i najviac otráv metanolom.

Českí výrobcovia odhadujú, že tohtoročná celková spotreba alkoholu v krajine klesne o 10 až 15 %. To znamená, že v ČR sa tento rok vypije 47 až 49 miliónov litrov alkoholu. Prvýkrát v histórii by tak jeho spotreba mohla byť nižšia ako 50 miliónov litrov.

Výrobcovia pritom teraz stoja na prahu svojej najväčšej sezóny, ktorá vrcholí na Silvestra. Analytici odhadujú, že sa pokúsia podporiť predaj rôznymi cenovými akciami. To ale vytvorí ďalší tlak na ich tohtoročnú ziskovosť, ktorá sa môže prepadnúť ešte hlbšie.

18.10.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...