1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Potravinársky priemysel zaznamenáva na Slovensku kontinuálny úpadok

slovakia-flagBratislava - Vývoj potravinárskeho priemyslu na Slovensku naďalej pokračuje v negatívnom trende.

"Na Slovensko dovážame od roku 2006 stále viac potravín, export a umiestňovanie domácich potravín na zahraničných trhoch je čoraz väčším problémom a dôsledkom je ďalší pokles zamestnanosti. V podobnej situácii sú aj slovenskí farmári. Ak si dlhodobo pretrvávajúce problémy potravinárov a farmárov nebudeme všímať, domáca produkcia môže zaniknúť," uviedla pre TASR riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.

"Pozíciu, v ktorej sa naši potravinári nachádzajú, považuje PKS za vážnu. Dôkazom sú aj ekonomické ukazovatele vývoja v potravinárskom sektore. Negatívny vývoj zaznamenáva aj v oblasti zamestnanosti, keď počas rokov 2004 až 2010 klesol počet pracovných miest o 7673, čo je prepad o 20,1 %. Pokles zamestnancov v potravinárstve v období rokov 2009 a 2010 dosiahol 5 %. Tento trend sa odzrkadľuje aj na celkovej nezamestnanosti, keďže jedna pracovná pozícia v potravinárskom priemysle na seba viaže ďalších 6 až 7 pracovných miest," informovala.

Nepriaznivý vývoj zaznamenal podľa nej potravinársky priemysel aj v obchodnej bilancii. Slovenskí potravinári majú problémy nielen s umiestnením svojich výrobkov na zahraničných trhoch, ale situácia sa zhoršuje v schopnosti umiestniť výrobky na domácom trhu. "V dôsledku toho sa každoročne výrazne zvyšuje množstvo dovážaných potravín v porovnaní s množstvom potravín exportovaných. Kým v roku 2008 sa dovážané potraviny podieľali na celkovom dovoze 5,8 %, tak v roku 2009 sa na celkovom dovoze potraviny podieľali už 7 %. Bilancia obchodu s potravinami v roku 2008 predstavovala negatívnu hodnotu 871,74 milióna eur, v roku 2009 záporná bilancia obchodu vzrástla na 950,17 milióna eur a v roku 2010 až na negatívnych 996,92 milióna eur," pripomenula.

"PKS si uvedomuje, že globálna kríza zasiahla celý priemysel. V tomto období by však mali byť prijímané také opatrenia, ktoré by zvýšili domácu spotrebu a posilnili konkurencieschopnosť domáceho priemyslu. Niektoré zákony však stále poškodzujú trhové prostredie, narušujú hospodársku súťaž a v konečnom dôsledku poškodzujú záujmy nielen predajcov a domácich výrobcov potravín, ale aj záujmy spotrebiteľov," dodala.

Potravinárska komora Slovenska je dobrovoľné združenie právnických osôb, založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu.

14.01.2012 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...