1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Najväčší austrálsky výrobca vín Accolade prechádza do amerických rúk

wine glassesSydney - Americká investičná spoločnosť Carlyle Group kupuje najväčšieho producenta vín v Austrálii Accolade Wines za 1 miliardu austrálskych dolárov (625,86 milióna eur).

To je trojnásobok sumy, akú zaplatil za firmu pred siedmimi rokmi jej doterajší vlastník, austrálsky fond CHAMP Private Equity. Za vysokou sumou je najmä dobrá pozícia austrálskych vín na lukratívnom čínskom trhu, na ktorom dopyt po vínach neustále rastie.

Mohutné zotavenie exportu austrálskych vín nastalo od roku 2015, potom, ako Austrália a Čína uzatvorili dohodu o voľnom obchode. V rámci nej Peking znížil dovozné clo na austrálske vína z 20 % na zhruba 3 %.

V minulom roku sa tržby z predaja austrálskych vín v kontinentálnej Číne zvýšili o 63 % na rekordných 848 miliónov AUD. Austrália sa tak v objeme tržieb z predaja vín zaradila v Číne hneď na druhé miesto po Francúzsku. Austrálski výrobcovia očakávajú ďalší rast tržieb, ak by spor za dovozné clá medzi Čínou a USA eskaloval a predaj amerických vín na najväčšom ázijskom trhu sťažil.

S ďalšími možnosťami rastu na čínskom trhu pre Accolade počíta aj Carlyle Group. "Je to spoločnosť s vynikajúcimi značkami a silnou pozíciou na trhu, ktorá má viaceré možnosti rastu, najmä na ázijských trhoch," uviedla spoločnosť Carlyle v oficiálnom oznámení.

Accolade síce nezverejnila údaje o vlastnom exporte na čínsky trh, ako však pre agentúru Reuters povedal výkonný riaditeľ CHAMP Private Equity John Haddock, firma očakáva, že vývoz do Číny by mal tento rok vzrásť zhruba o 80 %. A rast na približne tejto úrovni sa očakáva aj v ďalších rokoch.Konkurenti Carlyle Group, firmy TPG Capital Management a KKR, podali v roku 2014 konkurenčné ponuky na ďalšieho veľkého producenta vín v Austrálii, spoločnosť Treasury Wine Estates. Firmu plánovali kúpiť za zhruba 3,4 miliardy AUD.

Tá ponuky odmietla a v súčasnosti jej trhová kapitalizácia dosahuje okolo 12,4 miliardy AUD. Aj v jej prípade pomohol čínsky trh, vďaka ktorému zaznamenala za 1. polrok súčasného obchodného roka rekordný zisk.

13.04.2018 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...