1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

HBP sú jedným z najväčších producentov paradajok na Slovensku

tomatoesNováky - Premiér SR Róbert Fico (Smer-SD) pri návšteve skleníkov na pestovanie rajčín spoločnosti Agro GTV, dcérskej firmy Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), a. s.,

vyzdvihol zelené projekty a projekty týkajúce sa samotnej baníckej činnosti i využitia hnedého uhlia, ktoré pripravujú HBP.

 

Ako uviedol premiér, na hornú Nitru prišiel hlavne z dôvodu, aby sa stretol s vedením HBP. "Bane majú rôzne a veľmi zaujímavé projekty. Sú to projekty, ktoré sa týkajú samotnej baníckej činnosti a využitia hnedého uhlia, kde sme si prešli budúcnosť Nováckej elektrárne, úlohu baní pokiaľ ide o túto elektráreň a spoluprácu so súčasným vlastníkom, talianskou spoločnosťou Enel. Dostal som množstvo dôležitých informácií a budem teraz môcť spolu s ministrom hospodárstva zaradiť tieto informácie a návrhy, ktoré sú v baniach pripravené, do celkového konceptu so slovenskými elektrárňami."

Fico rovnako víta, že bane v súvislosti s ich zelenými projektmi uvažujú do budúcnosti. "Tieto projekty, ktoré možno vyzerajú také príliš vzdialené od baníckej činnosti, sú mimoriadne atraktívne, pretože sa tu využíva termálna voda a človek by ani neveril, že jedným z najväčších producentov paradajok na Slovensku sú Hornonitrianske bane," doplnil šéf exekutívy.

Ako priblížil generálny riaditeľ HBP Peter Čičmanec, projekt pestovania rajčín v skleníkoch funguje už tretí rok. Spoločnosť má v súčasnosti dva skleníky. Prvý má rozlohu 1,5 hektára a pracuje tam 30 ľudí. Firma pripravila ďalší skleník s rozlohou 1,4 hektára a predpokladá vytvorenie ďalších 10 až 15 pracovných príležitostí, počas sezóny až 50 pracovných miest. "Minulý rok sme vyprodukovali 800 ton rajčín a tento rok predpokladáme, že to bude 1400 ton. Slovensko zo svojej celkovej spotreby, o ktorej predpokladáme, že je na úrovni 20.000 ton, produkuje len jednu tretinu. Čo znamená, že celú produkciu máme v súčasnosti už vypredanú," doplnil Čičmanec.

Vedenie HBP, a. s., zváži ďalšie projekty v rámci pestovania rajčín po ročnej respektíve dvojročnej prevádzke druhého skleníka. Čičmanec sa na margo finančnej podpory štátu v rámci projektu vyjadril, že v tejto oblasti je podpora morálna. "My sme zabezpečili výstavbu tohto skleníka z úverových zdrojov."

25.01.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...