1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Ementál sa stal obeťou silného franku, výroba už klesla o tretinu

ChesseBern - Svetoznámy švajčiarsky syr ementál má problémy. Stal sa totiž jednou z obetí silného švajčiarskeho franku. Cena syra v zahraničí stúpla, čo malo za následok výrazný pád dopytu po ňom, a tým aj výroby.

Produkcia ementálu už klesla o tretinu a niektorí, najmä menší výrobcovia sa obávajú, že budú nútení obmedziť ju len na pár bochňov denne, aby mali čo ukázať aspoň turistom.
Predaj ementálu v Severnej Amerike, kde je známy skôr ako "švajčiarsky syr", sa drasticky znížil. Kurz franku oproti doláru aj euru od začiatku roka vzrástol o zhruba 20 % a úmerne tomu klesli príjmy švajčiarskych firiem zo zahraničia. Výrobcovia v krajine sú pritom závislí od exportu.

Podľa Adriana Zehndera, manažéra jednej z mliekarní, jeho firme už klesol zisk z predaja ementálu v zahraničí na 5,49 CHF (4,79 eura) za kilogram, z vlaňajších 7,80 CHF/kilogram. Väčšinu produkcie totiž vyvážajú do USA a Európy.

"Už sa približujeme k zlomovej hranici, ktorou je zisk 5,30 CHF na kilogram. Potom budeme musieť skutočne uvažovať o zastavení výroby," dodal Zehnder.
Švajčiarska centrálna banka sa márne snaží zabrzdiť posilňovanie domácej meny. Investori totiž považujú frank za bezpečný prístav v časoch neistoty, aké predstavuje dlhová kríza eurozóny a USA.

30.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...