1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Danone a Nestlé znížia v Číne ceny výrobkov v oblasti dojčenskej výživy

danone logo1Peking - Potravinárske koncerny Nestlé a Danone sú pripravené znížiť ceny niektorých svojich výrobkov v oblasti dojčenskej výživy v Číne.

Rozhodli tak potom, ako Čína oznámila, že začala vyšetrovanie piatich zahraničných spoločností vrátane Nestlé a Danone pre podozrenie z porušovania protimonopolných zákonov a pre príliš vysoké ceny.

Spoločnosť Wyeth Nutrition, divízia Nestlé, oznámila, že ceny zníži zhruba o 20 %. Nestlé zároveň dodala, že v nasledujúcom roku neplánuje zvýšiť cenu ani pri jednom zo svojich produktov. Francúzska firma Danone zasa uviedla, že s úradmi v plnej miere spolupracuje a rovnako plánuje prísť s návrhom na zníženie cien.

Dopyt po zahraničných náhradných mliekach pre dojčatá vzrástol po takzvanom melamínovom škandále z roku 2008, keď sa zistilo, že v sušenom mlieku od čínskych výrobcov je nebezpečná látka melamín. Státisíce detí ochoreli a minimálne šesť na otravu zomrelo.

Melamínový škandál pritom nebol jediný, ktorý výrazne znížil dôveru obyvateľstva v čínske výrobky v dojčenskej výžive. V decembri 2011 a júli 2012 dve čínske spoločnosti stiahli z trhu sušené mlieko pre vysoký obsah karcinogénnej látky aflatoxín. Iná firma minulý rok zasa stiahla svoje výrobky z obchodov pre "neobyčajne vysokú" úroveň olova, ktorá sa našla v jej sušenom mlieku pre deti.

Výsledkom bolo, že dôvera Číňanov v domáce značky prudko klesla a podľa niektorých prieskumov sa zahraničné značky podieľajú na celkovom predaji dojčenského mlieka v Číne zhruba polovicou. Vysoký dopyt zahraniční producenti využili na zvýšenie cien. Od roku 2008 sa podľa čínskych úradov ceny zahraničných výrobkov v oblasti dojčenskej výživy zvýšili o 30 %. Podľa analytikov však ani najnovšie vyšetrovanie zo strany čínskych úradov dôverou Číňanov v zahraničné produkty príliš neotrasie a ich popularita ostane aj naďalej vysoká.

09.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...