1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čína vyšetruje zahraničných výrobcov sušeného mlieka vrátane Danone a Nestlé

nestle buildingPeking - Čína začala vyšetrovať zahraničných výrobcov sušeného mlieka vrátane francúzskej spoločnosti Danone a švajčiarskeho koncernu Nestlé, a to pre podozrenie z porušenia protimonopolných zákonov a príliš vysoké ceny.

Podľa denníka China Daily čínska Komisia pre národný rozvoj a reformy začala vyšetrovanie stanovovania cien dojčenských mliek zo strany spomínaných firiem, pričom okrem Danone a Nestlé sa vyšetrovanie týka aj amerických spoločností Mead Johnson Nutrition a Abbott Laboratories, ako aj holandskej firmy Royal FrieslandCampina.

Podľa komisie firmy mali predávať svoje výrobky v Číne za príliš vysoké ceny. Od roku 2008, keď Čínou otriasol škandál s melamínovým mliekom pre deti, sa ceny produktov v oblasti dojčenskej výživy zvýšili o 30 %. Práve obavy z kvality výrobkov pre dojčatá, ktoré vzrástli po spomínanom melamínovom škandále, zvýšili dopyt Číňanov po zahraničných výrobkoch. V spomínanom roku 2008 vypukla v Číne obrovská aféra, keď sa zistilo, že v sušenom mlieku od čínskych výrobcov je priemyselná látka melamín. Na tú sa prišlo po tom, ako v krajine museli hospitalizovať desaťtisíce detí, z ktorých minimálne šesť na otravu zomrelo.

"Ceny sušeného mlieka, najmä od zahraničných značiek, zaznamenali výrazný rast, keďže Číňania im v posledných rokoch dôverujú podstatne viac než vlastným značkám," povedal analytik zo spoločnosti China Market Research James Roy. Z dotknutých spoločností potvrdili vyšetrovanie čínskymi úradmi Danone, Nestlé a Mead Johnson Nutrition. Všetky tri uviedli, že s úradmi v plnej miere spolupracujú.

Spustenie vyšetrovania však nasledovalo po tom, ako čínsky štátny rozhlas minulý mesiac informoval, že Peking má záujem konsolidovať domáci sektor v oblasti náhradnej dojčenskej výživy a vytvoriť silné domáce značky. Čína by podľa predstaviteľov ministerstva priemyslu chcela do dvoch rokov vytvoriť v rámci tohto sektora 10 veľkých spoločností s ročnými tržbami každej z nich za viac než 2 miliardy jüanov (250,15 milióna eur).

08.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...