1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Carlsberg dosiahol v 2. štvrťroku nižší, ako očakávaný zisk

carlsberg logoKodaň - Dánsky pivovar Carlsberg dosiahol v 2. štvrťroku tohto roka menší, ako očakávaný zisk. Dôvodom bolo zvýšenie spotrebnej dane, a tým aj cien piva na kľúčovom ruskom trhu, ktoré zákazníci nedokázali "absorbovať", a tiež nepriaznivé počasie. Pivovar preto znížil svoju prognózu pre tento rok a najnovšie predpovedá, že jeho čistý zisk stúpne len o 5 až 10 %, a nie o pôvodne odhadovaných 20 %.

Prevádzkový zisk Carlsbergu za tri mesiace do konca júna klesol na 3,7 miliardy dánskych korún (496,68 milióna eur) z 4,2 miliardy DKK v rovnakom období 2010. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters odhadovali, že pivovar zarobí v priemere 4,33 miliardy DK. Čistý zisk spoločnosti vo výške 2,06 miliardy DKK bol tiež menší, ako očakávaných 2,54 miliardy DKK. Tržby pivovarníckej skupiny v sledovanom období stúpli o 3,9 % na 18,7 miliardy DK.

Carlsberg pôsobí v 150 krajinách a vyrába zhruba 300 značiek piva. Väčšinu zisku generuje v západnej Európe, a jeho najväčším trhom je Rusko, ktoré sa podieľa zhruba 45 % na príjmoch celej skupiny. Ďalší rast zisku preto komplikuje zvýšenie spotrebnej dane z alkoholu v tejto krajine v rámci boja s alkoholizmom. Okrem toho minulý mesiac ruský prezident Dmitrij Medvedev schválil nový zákon o sprísnení predaja alkoholických nápojov, na základe ktorého bude od roku 2013 zakázaný predaj piva v tzv. kioskoch.

18.08.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...