1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Belgickí a európski pivári žalujú Francúzsko za vysoké spotrebné dane z piva

beer2Brusel - Európski výrobcovia piva chcú v priebehu tohto týždňa podať Európskej komisii (EK) sťažnosť na Francúzsko. Dôvodom je vyššia spotrebná daň na dovoz piva zo zahraničia, uviedol belgický denník La Libre Belgique.

Pre francúzsku spotrebnú daň vývozy belgických pivovarníkov do Francúzska v 1. polroku 2013 klesli o 10 % v porovnaní s rovnakým obdobím vlani, upozornil denník.

Európske združenie pivovarníkov pre belgický denník potvrdilo, že v priebehu tohto týždňa bude odoslaná sťažnosť na adresu európskej exekutívy. Komisia po prijatí dokumentu bude mať rok na prijatie rozhodnutia, ako v tejto záležitosti ďalej postupovať.

Koncom roka 2012 sa Francúzsko rozhodlo zvýšiť sadzbu spotrebnej dane z piva o 160 %, pričom spotrebnú daň pre dovoz vína nezmenilo. Pre malé pivovary, ktoré produkujú menej ako 200.000 hektolitrov piva ročne, sa prijal "obmedzený" nárast spotrebne dane vo výške 75 %.

Francúzsko chce týmto krokom získať asi 480 miliónov eur do štátnej pokladnice. Poplatky sú nastavené podľa veľkosti pivovarov, takže väčší výrobcovia budú platiť viac ako tí malí.

"Cieľom je prinútiť platiť Dánov, Belgičanov a Holanďanov, pretože vo Francúzsku nemajú v pivovarníctve nadnárodné spoločnosti," vysvetlil situáciu riaditeľ Federácie belgických pivovarníkov Sven Gatz.

Belgicko je s produkciou približne 20 miliónov hektolitrov ročne 23. najväčším producentom piva na svete. Pätina vyrobeného belgického piva sa vyváža do Francúzska. Oznámenie francúzskej vlády o zvýšení spotrebnej dane z piva preto vyvolalo v Belgicku početné protesty. Po sérii neúspešných pokusov o vyjednávanie a zmierenie tento "protekcionistický poplatok", ako tvrdí belgická tlač, nadobudol platnosť od 1. januára 2013.

Najviac francúzske opatrenie zasiahlo belgicko-brazílsky koncern InBev AB. Zvýšenie spotrebnej dane zvýšilo cenu belgických pív vo Francúzsku o 25 %. Z belgických pív má najväčší podiel na exporte do Francúzska značka Leffe.

Denník La Libre Belgique upozornil, že ak neuspeje sťažnosť európskych pivovarníkov v Európskej komisii, belgická federácia pivovarov by mohla zaútočiť na spotrebnú daň na inom základe. Belgičania by napadli rozdielny prístup pre pivo a víno. Podľa Súdneho dvora EÚ sú víno a pivo vnímané v rovnakom právnom režime. Francúzi však rozhodli o 16-násobnom zdanení špeciálnych pív a 10-násobnom zdanení ležiakov voči vínam dovážaným a predávaným vo Francúzsku.

22.07.2013 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...