1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Nemecko chce v EADS získať namiesto 7,5 % až 12-% podiel

EADS logoBerlín - Nemecká vláda plánuje kúpiť od automobilky Daimler a súkromných bánk väčší podiel v európskom zbrojárskom koncerne EADS, než sa pôvodne očakávalo. Uviedol to zdroj z nemeckej vlády. To naznačuje, že Berlín robí všetko na presadenie národných záujmov v európskej skupine, v ktorej sa o kontrolu delí s Francúzmi.

Podľa zdroja má nemecká vláda záujem dokúpiť 12-% podiel v EADS, zatiaľ čo pôvodne malo ísť len o 7,5-% podiel od Daimlera. Ďalších 4,5 % akcií v EADS by mala získať od konzorcia Dedalus, ktoré spravujú súkromné banky. Celá transakcia by sa mala zrealizovať cez štátnu rozvojovú banku KfW.

Ak Nemecko kúpi v EADS, materskej firme európskeho výrobcu lietadiel Airbus, väčší podiel, pravdepodobne tak zvýši napätie pri rozhodovaní o tom, kde sa väčšina aktivít skupiny bude realizovať.

Výkonný riaditeľ EADS Louis Gallois začiatkom marca totiž podporil plány Toma Endersa, ktorý ho vo funkcii nahradí 1. júna, aby sa viac aktivít EADS presunulo do Toulouse, kde je centrála Airbusu. S tým však Nemecko nesúhlasí. Naopak, v rovnakom čase nemeckí predstavitelia navrhli, aby výrobca lietadiel Airbus presunul viac svojich výrobných aktivít do Nemecka. Štátny tajomník nemeckého ministerstva hospodárstva Peter Hintze uviedol, že čo sa týka Airbusu, bude pre Nemecko žiadať adekvátny podiel v oblasti výskumu, vývoja a produkcie.

26.03.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...