1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

India uprednostnila v lukratívnom tendri európske stíhačky

Naí Dillí - Európske zbrojárske podniky zaznamenali tento týždeň veľký úspech, keď ich India uprednostnila pred americkou a ruskou konkurenciou v projekte modernizácie svojho letectva.

Indické ministerstvo obrany uviedlo, že sa v tendri na dodávku bojových lietadiel rozhodlo pre európske stroje, a to napriek lobingu amerického prezidenta Baracka Obamu. USA vyjadrili "hlboké sklamanie", keď im India oznámila, že ponuky spoločností Boeing a Lockheed Martin nevybrala do užšieho kola najväčšieho tendra na nákup stíhačiek vo svete za posledných 15 rokov.

Ako povedal hovorca ministerstva Sitanšu Kar, ďalej postúpili francúzska Dassault Aviation s ponukou stíhačiek Rafale a európsky zbrojársky koncern EADS s lietadlami Eurofighter Typhoon. Z tendra na dodávku 126 bojových lietadiel približne za 11 miliárd USD (7,40 miliardy eur) tak vypadli aj švédsky Saab s Gripenmi a ruský United Aircraft s MIG-35. Nevylučuje sa, že India objednávku časom zvýši na 200 lietadiel.

Podľa expertov nejde ale o politické rozhodnutie. Pre ministerstvo obrany boli výhodnejšie lietadlá európskych firiem, ktoré podľa neho lepšie spĺňali požiadavku, aby sa indické letectvo modernizovalo na dlhšie časové obdobie. Americké stroje (F-16 a F/A-18 Super Hornet) sú síce tiež modernizované, ale stále nie sú lietadlami budúcej generácie. Podľa expertov by boli ideálne na ďalších 5 až 10 rokov, no India chce nové lietadlá na najbližších 30 rokov.  

Indické ministerstvo obrany tak chce začať rokovať už len s Dassaultom a EADS. Rozhovory by sa mali začať v júni a trvať by mali osem, prípadne deväť mesiacov.

Pre Američanov však ešte nie je všetko stratené. Posledný výber dodávateľa ministerstvom musí ešte schváliť vláda. Niektorí analytici nevylučujú, že politické spojenectvo môže nakoniec zvíťaziť nad technickými parametrami, ktoré sú v súčasnosti pre ministerstvo obrany rozhodujúce. A ak by stíhačky mali dodať nakoniec len európske firmy, Američania plánujú získať kontrakty na modernizáciu ďalších zbraňových systémov a technológií.

02.05.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...