1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

EK chce vytvoriť podmienky na spoluprácu vo vojenskom vývoji a výrobe

nabojeBrusel - Predstavitelia nemeckého priemyslu predpokladajú, že sa v EÚ dosiahne užšia spolupráca aj v zbrojárskom priemysle.

„Áno, vidím rastový potenciál tohto európskeho priemyslu, nielen nemeckého,“ povedal v Bruseli prezident Spolkového združenia nemeckého priemyslu (BDI) Dieter Kempf v rozhovore pre nemeckú tlačovú agentúru DPA.

Odvolal sa na plány, ktorých realizáciou sa zavedie spoločný vývoj zbraňových systémov a na európskej úrovni sa budú sústreďovať peniaze na vojenský výskum. „Zmysluplná európska spolupráca je možná a tiež aj výroba vojenskej techniky v rozličných zbrojovkách EÚ,“ pokračoval Kempf. Položil si otázku, prečo by sa spolupráca nedala dosiahnuť aj vo vojenskej oblasti. Išlo by predovšetkým o to, aby sa prostriedky z vojenských rozpočtov krajín spojili, čím by sa vytvorili predpoklady, aby sa dali rozumnejšie investovať.

Európska komisia (EK) vlani navrhla, aby sa vytvoril zbrojársky fond, do ktorého by sa vyčleňovalo ročne okolo päť miliárd eur. Mohli by sa použiť napríklad na vývoj dronov alebo nových zbraňových systémov. Komisia chce okrem toho od roku 2020 ročne dávať z únijného rozpočtu 500 miliónov eur na spoločný vojenský výskum.

29.09.2017 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...