1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Čínska lízingová spoločnosť objednala 88 airbusov

Airbus A380Berlín - Lízingová spoločnosť China Aviation Supplies Holding (CAS) objednala od Airbusu 88 lietadiel, z ktorých bude 42 z rodiny A320.

Dohoda s európskym koncernom leteckej a kozmickej techniky EADS, ktorého dcérou je aj Airbus, bola podpísaná dnes v Berlíne, kde sa konalo nemecko-čínske hospodárske fórum.

Hovorca EADS Stefan Schaffrath povedal, že o typoch zvyšných 46 strojov rozhodne objednávateľ. Ďalšie podrobnosti o cene kontraktu a termínoch jeho plnenia zmluvné strany nezverejnili.
Analytici však uvádzajú, že hodnota kontraktu je podľa katalógovej ceny lietadiel 7,5 miliardy USD (5,26 miliardy eur). A ich dodávka by sa mala uskutočniť v rokoch 2012 až 2015.
V pondelok (27. 6.) priemyselné kruhy informovali, že Čína odložila ohlásenie objednávky na kúpu 10 obrovských A380, ktorých katalógová cena je 3,8 miliardy USD. Pri väčších objednávkach však výrobca dáva odberateľovi zľavy. Odloženie ohlásenia objednávky je údajne protestom Číny proti emisným obchodným pravidlám EÚ. Spoločenstvo bude od budúceho roka vyžadovať, aby všetky spoločnosti kupovali emisné kvóty pre svoje lietadlá, ktoré budú lietať na starý kontinent.

Airbus získal na parížskej leteckej výstave objednávky za viac ako 72 miliárd USD. Najväčšiu objednávku dostal európsky letecký podnik od spoločnosti AirAsia. Jeho šéf uviedol, že kupuje 200 airbusov A320neo za 18,5 miliardy USD. Inovovaný model Airbusu sa stal komerčným trhákom na podujatí, ktoré sa skončilo v nedeľu (26. 6.).

Čína tradične spája podpisovanie objednávok na veľký počet lietadiel s návštevami svojich vysokých predstaviteľov. V novembri 2010 objednal Peking počas návštevy prezidenta Chu Ťin-tchaa v Paríži 102 airbusov. Výrobca však informoval, že do realizačného kontraktu sa z nich dostalo len 66.

V januári, keď bol Chu vo Washingtone, Čína objednala 200 boeingov za 19 miliárd USD. Analytici uvádzajú, že realizačná dohoda sa dopracúva a vysvetľuje sa to tým, že investori potrebujú na ňu istý čas.

29.06.2011 (TASR) (Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...