1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Boeing ešte stále nevyrába B787 hladko

boeing 787Seattle - Dreamliner, najmodernejšie civilné dopravné lietadlo na svete od amerického Boeingu, ešte stále neprekonalo detské choroby. Vedenie Boeingu však informovalo, že problémy modelu sú známe a pri ich odstraňovaní sa dosahuje pokrok. Koncern zdôrazňuje, že B787 sú na 100 % bezpečné.

Väčšinou dobre informované noviny Seattle Times pred dvoma dňami uviedli, že materiály v zadnej časti trupu z uhlíkových vláken nedržia dostatočne pevne. Odborný časopis Flightglobal informoval, že jestvujú najmenej tri stroje, ktoré majú v uvedenej oblasti určité nedostatky. Boeing však nezverejnil o ťažkostiach B787 nijaké podrobnosti.

Spojovací materiál, ktorý Boeing prvýkrát použil na svojom najmodernejšom modeli, mu už spôsobil veľké ťažkosti pri dokončovaní prototypov. Zapríčinil mu vyše trojročné oneskorenie odovzdávania lietadiel zákazníkom. Škody, ktoré mu vznikli zvyšovaním vývojových nákladov a zliav odberateľom za nedodržanie zmlúv, dosahujú miliardy dolárov.

Doteraz sa moderné dopravné lietadlá vyrábali prevažne z hliníka. Výrobcovia, ktorí ich chcú produkovať aj s využitím materiálu z uhlíkových vláken, musia ešte zbierať poznatky o ich vlastnostiach. Materiál sa však tlačí do montáže, lebo je ľahší ako hliník. V časoch rastúcich cien pohonných látok každé odľahčenie strojov letecké spoločnosti vítajú.

B787 Dreamliner zaradila na svoje linky len japonská letecká spoločnosť Nippon Airways.

10.02.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...