1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus plánuje postaviť svoj prvý montážny závod na území USA

airbus logo1New York - Európsky výrobca lietadiel Airbus plánuje postaviť v USA svoj prvý montážny závod s cieľom získať lepšiu pozíciu na trhu, na ktorom vládne domáci Boeing. Uviedol to pre agentúru Associated Press zdroj blízky informáciám, ktorý si neželal byť menovaný.

Airbus uvažuje o závode v meste Mobile v štáte Alabama, pričom tu plánuje montovať svoj najpredávanejší model A320. Tento 150-miestny model používa veľký počet amerických aerolínií, medzi nimi aj Delta Air Lines a US Airways. Lietadlo sa využíva na kratšie a stredne dlhé lety.

Momentálne produkuje Airbus tento model v Toulouse a v Hamburgu a mimo európskeho trhu v Číne. Závod priamo v Alabame by však mohol pomôcť európskemu výrobcovi, v prípade dodávok lietadiel pre americké aerolínie znížiť náklady, čo pre Boeing predstavuje veľkú výzvu. V meste Mobile síce Airbus už jednu prevádzku má, no ide o dizajnérske centrum, ktoré navrhuje vybavenie kabín pre veľké lietadlá ako A330 a superjumbo A380. Centrum zamestnáva 230 ľudí.

Ako prvý uverejnil informáciu o plánoch Airbusu vo svojom stredajšom vydaní (27.6.) denník The New York Times, ktorý sa tiež odvolal na anonymné zdroje. Tie zároveň uviedli, že Airbus by informáciu mohol zverejniť na budúci týždeň v pondelok.

Európska spoločnosť už skôr uviedla, že chce expandovať a uvažuje o závode v niektorom z južných štátov USA. "Netajíme, že máme záujem o expanziu v globálnom meradle vrátane amerického trhu," povedala hovorkyňa Airbusu Mary Anne Greczynová. Zároveň však dodala, že správna rada zatiaľ o ničom nerozhodla.

29.06.2012 (TASR - Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho súhlasu TASR porušením autorského zákona.)

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...