1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Pripojte sa:

Facebook

Airbus odovzdal prvý model A350 spoločnosti Japan Air Lines

airbus a350Toulouse - Európsky výrobca lietadiel Airbus dodal vo štvrtok prvý stroj A350 spoločnosti Japan Air Lines (JAL). Uviedol pritom, že špeciálne upravená verzia bude premávať na rušných domácich trasách.

Japonskí predstavitelia očakávajú, že lietadlo poslúži aj na upokojenie zvýšeného dopytu počas Olympijských a paraolympijských hier v roku 2020.

Airbus získal prvú objednávku na lietadlo od spoločnosti JAL v roku 2013. Podarilo sa mu tak konečne preniknúť na veľký japonský trh, na ktorom dlho dominoval jeho hlavný konkurent americký Boeing.

Kontrakt v hodnote 9,5 miliardy USD (8,39 miliardy eur) získal po dlhej kampani, keď sa snažil presvedčiť predstaviteľov JAL, ktorí nepoznali stroje Airbus, aby ich zaradili do flotily.

Predseda predstavenstva JAL Jošiharu Ueki, bývalý pilot, povedal, že skúsenosti na simulátore A380 mu pomohli pri rozhodnutí vybrať si Airbus. Japonské aerolínie boli v tom čase jednou z iba dvoch veľkých leteckých spoločností bez strojov Airbus.

"Mám nutkanie prevziať kontrolu nad letom do Tokia," vtipkoval na ceremónii v Toulouse.

Boeing dominuje na trhu s lietadlami so širším trupom ako je A350, ale pri užších strojoch sú sily medzi oboma rivalmi vyrovnanejšie.

A350 pri lete do Japonska použije tradičné palivo zmiešané s alternatívnym palivom, povedal šéf Airbusu Christian Scherer. Výrobcovia a letecké spoločnosti totiž sľúbili, že znížia emisie v dôsledku rastúceho environmentálneho tlaku v Európe.

21.06.2019 TASR

PREDPLAŤTE SI

Nenechajte si ujsť...